Quan s'acabarà la pandèmia de la covid? Aquesta és una pregunta que el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha de respondre sovint. Ara bé, tal com diu ell, la seva resposta és ben simple: "Acabarà quan el món decideixi que s'acabi". En un escrit a globalgovernanceproject.org, el cap de l'OMS destaca que "està a les nostres mans". A més, insisteix que "tots tenim les eines que necessitem: podem prevenir aquesta malaltia, podem fer tests i podem tractar-la".

"L'augment de la mobilitat i la mobilitat social i l'ús inconsistent de mesures socials i de salut pública, a més de variants més transmissibles i un accés desigual a les vacunes, tot impulsen la transmissió", descriu. En aquest sentit recorda que s'han administrat a tot el món més de 6.880 milions de dosis, però el 80% d'aquestes dosis s'ha administrat a països risc o d'ingressos mitjans. 

En aquest sentit, ressalta que l'objectiu de l'OMS és que, com a mínim, el 40% de la població estigui vacunada a finals d'any i que el 70% ho estigui a mitjans de l'any que ve. Està clar que el 70% dels països amb ingressos alts han arribat al 40%, aquesta és una realitat que no es viu als països amb ingressos baixos. 

escrito tedros adhanom

Captura globalgovernanceproject.org

Més compromís dels països rics

Adhanom destaca que no és pas perquè no tinguin capacitat: "Gairebé tots els països de baixos ingressos estan posant en marxa la petita quantitat de vacunes que han pogut obtenir, i molts tenen una àmplia experiència amb grans campanyes de vacunació contra la poliomielitis, el xarampió, la meningitis, la febre groga i més". En aquest sentit, a l'escrit ressalta que "podem assolir els objectius, però només amb el compromís i suport dels membres del G20". Cal remarcar que la pròxima reunió del G20 serà a Roma el 30 i 31 d'octubre amb un únic eix central: la pandèmia. 

D'aquesta manera, insisteix que "els majors productors, consumidors i donants de vacunes contra la covid, tenen la clau per aconseguir l'equitat de la vacuna i posar fi a la pandèmia".

Només l'1,3% de les persones que viuen en països pobres estan vacunades

S'havien promès moltes dosis de la vacuna contra el coronavirus als països més pobres. Malgrat tot, només s'ha entregat una de cada set dosis de la vacuna, segons destaca un informe. De les 1.800 milions de dosis promeses per les nacions riques, només 261 milions (14%) han arribat als països amb ingressos baixos, segons l'anàlisi de People's Vaccinealliance, una coalició de grups que inclou Oxfam, ActionAid i Amnistia Internacional.

Així, gairebé un any després que les vacunes estiguessin disponibles per primera vegada, només l'1,3% de les persones que viuen a les parts més pobres del món estan completament vacunades. 

Covax no arriba

En aquest context, els països es busquen la vida. Ara, estan recorrent, els que poden, cada vegada més a les vacunes de fabricació pròpia perquè el programa Covax, recolzat per l'ONU, es queda enrere. Mentre que els països occidentals ja parlen de terceres dosis, Covax, que va ser establert per les agències de l'ONU, governs i donants per garantir un accés just a les vacunes contra el coronavirus per als països amb ingressos baixos i mitjans, ha dit que no podrà assolir el seu objectiu: distribuir 2.000 milions de dosis a tot el món per a finals d'any.

 

 

Imatge principal: un membre del personal d'emergències neteja una estació de trens a Moscou, Rússia / Efe