Els països en desenvolupament estan recorrent, els que poden, cada vegada més a les vacunes de fabricació pròpia perquè el programa Covax, recolzat per l'ONU, es queda enrere. Mentre que els països occidentals ja parlen de terceres dosis, Covax, que va ser establert per les agències de l'ONU, governs i donants per garantir un accés just a les vacunes contra el coronavirus per als països amb ingressos baixos i mitjans, ha dit que no podrà assolir el seu objectiu: distribuir 2.000 milions de dosis a tot el món per a finals d'any.

Segons l'últim pronòstic de subministrament, el 8 de setembre, el programa ara espera proporcionar 1.400 milions de dosis de vacunes durant el 2021, un dèficit de quasi un terç. L'escassetat es deu, sobretot, a les limitacions de les exportacions i la fabricació i a causa de l'augment de la demanda dels països productors de vacunes. Sense anar més lluny, Índia, un productor clau, només ha pogut entregar 28 milions de dosis dels 40 milions promesos perquè la variant delta es va estendre per tot el país, tal com assenyala el The Guardian.

L'èxit de les produccions locals

Els països en desenvolupament han respost produint vacunes locals, entre ells hi ha Egipte que ha posat en marxa diversos assajos en humans de la seva vacuna Covi Vax, després que les proves de laboratori se superessin amb èxit. 

A principis d'aquest any, investigadors de l'Aràbia Saudita van anunciar l'inici d'assajos en humans de la vacuna desenvolupada pels investigadors de la Universitat Imam Abdulrahman bin Faisal.

Per altra banda, Cuba busca l'aprovació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per les seves pròpies vacunes, ja que busca aconseguir la immunització completa, incloent-hi nens de només dos anys, per a finals del 2021. 

Diversos instituts d'investigació del Brasil també han estat apostant pel desenvolupament de vacunes de collita pròpia contra la covid. L'institut Butantan, un centre d'investigació públic de São Paulo, està duent a terme assajos en humans, en etapa inicial, de ButanVac. La vacuna del vector viral, desenvolupada per l'Escola de Medicina Icahn a Nova York i un consorci internacional, es pot produir íntegrament al Brasil en un futur. 

L'Índia també té intenció de posar en marxa la ZyCoV-D, la primera vacuna d'ADN del món, que està sent produïda per Zydus Cadila, una empresa privada, en associació amb el departament de biotecnologia del Ministeri de Ciència i Tecnologia de l'Índia. Això permetrà l'expansió del programa de vacunació existent per incloure a nens petits i adolescents. 

Singapur no es queda enrere en aquesta cursa. Hi ha tres vacunes d’ARNm desenvolupades per l'empresa dels EUA Arcturus Therapeutics que estan duent a terme assajos en humans en etapa intermèdia per comprovar la seva eficàcia. 

Tal com recull el mateix diari, la producció de vacunes de collita pròpia segueix una sèrie d'acords en què els països en desenvolupament han començat a assumir la fabricació de vacunes desenvolupades a Europa, els EUA o la Xina. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna darrere d'un protector de plàstic / Efe