Els pediatres han detectat un augment d'un 25% o un 30% pel que fa a les consultes per refredats, coronavirus i grip. L'augment de les consultes no és pas casual i és que la majoria de nens i nenes amb mocs que s'han visitat tenen un refredat però pensaven que era Covid. Alguns dels símptomes són compartits per totes tres. tot i que el problema rau, sobretot, en diferenciar el coronavirus i la grip. 

"La grip i el coronavirus produeixen febre alta, mal de cap, fatiga i cansament i si una grip es complica pot provocar alguna dificultat respiratòria tot i que no és habitual", detalla en conversa amb ElNacional.cat Sònia Miravet, vicesecretària del Col·legi de Metges de Barcelona i metgessa de família a l'EAP Martorell. "En aquest context es fa molt difícil diferenciar una de l'altra i el que s'haurà de fer és una PCR per descartar". Ara bé, en aquest sentit, recalca que la vacuna de la grip, enguany, pot ser especialment important i diferenciar "els que vinguin vacunats per la grip i tinguin símptomes que podrien tenir coronavirus i en principi ja no serien candidats a fer-se una PCR".

termometre unsplash

El refredat no provoca, en la majoria de casos, febre / Unsplash

D'aquesta manera, remarca que en un refredat "hi ha mocs i mal de coll però no hi ha febre". En aquests casos, Miravet recomana una trucada al pediatre o al mateix CAP per fer-ne seguiment. "Si empitjora o s'hi suma alguna cosa més greu, es podria fer una PCR". Així, ressalta que en els casos que es vegi clarament que és un refredat, en principi, no caldrà que es faci una PCR. Tot i que també posa èmfasi en el fet que "si hi ha dubtes, sempre és millor fer-se la prova".

Miravet considera que on hi ha més dubtes serà entre el coronavirus i la grip perquè alguns dels símptomes són molt semblants, com per exemple, la febre, la fatiga, la tos, mal de coll o mal de cap. "Si s'ha estat en contacte amb un positiu, caldrà fer-se, evidentment, una PCR". "Allò ideal seria que una mateixa mostra pogués determinar les dues coses", puntualitza. De moment, però, exposa que "interessa més que mai que tothom que es pugui vacunar, ho faci".

De tota manera, insisteix que la grip no acostuma a provocar ni esternuts ni falta d'aire. I algunes vegades també provoca mocs i en el cas del coronavirus és molt estrany que passi. Com remarca al llarg de la conversa, la línia és fina i davant del dubte, cal fer-se la prova. 

coronavirus grip mal de cap unsplash

El mal de cap és comú en una grip / Unsplash

Capacitats per fer PCR

Davant del dubte, PCR. Però, s'està preparat per assumir tantes proves? Davant d'aquesta pregunta, Miravet constata que, ara per ara, "a nivell de l'Atenció Primària no hi ha problema per fer-ne. Ara no hi ha límit, el límit són els nostres recursos per poder informar dels resultats".