Sis condicionants i quatre fases. És l'estratègia de la Generalitat de Catalunya per posar en pràctica el desconfinament per la pandèmia de la Covid-19. El pla, elaborat per l'investigador Oriol Mitjà i recollit en un document de 48 pàgines, ha estat aprovat aquest dissabte pel Govern en una reunió extraordinària del consell executiu. 

L'aprovació final del projecte, però, està en mans del govern espanyol, que ha centralitzat les competències amb el decret de l'estat d'alarma.

Qui, què, quan i com

El pla no concreta terminis concrets. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que està en constant evolució i estarà subjecte a la propagació del coronavirus i la seva afectació al territori. 

Ara bé, el document s'estructura responent quatre preguntes. Qui pot sortir al carrer, què podran fer, quan i com.

  • Quan 

Els criteris per canviar de fase seran la capacitat assistencial protegint els professionals sanitaris, la capacitat de reprendre la resta d’assistència aturada i la capacitat de testatge mitjançant tests de PCR  i serològics. 

També dependrà de quan es puguin implementar les mesures de protecció individuals i col·lectives, així com garantir el seguiment de casos i contactes amb aïllaments

Per últim, cal monitorar de forma contínua els diferents indicadors d’impacte de l’epidèmia -casos nous, morts i curats- i assolir i mantenir una tendència a la baixa de la incidència per poder canviar de fase. 

  • Qui i on

S'ha parlat molt del desconfinament per franges d'edat i per territoris. El pla del Govern estableix que els criteris per determinar qui podrà sortir primer al carrer es faran en funció d’una sèrie d’indicadors amb punts de tall (baix, mig, alt i molt alt), que seran representats en u quadre de comandament.

Aquests dependran de la capacitat assistencial a l'ambit comunitari. Cada dia es mesuraran uns indicadors, com la capacitat de testatge d'un territori, la capacitat d’implementar les mesures de protecció individuals i col·lectives o la capacitat d’identificació i seguiment de casos i contactes amb aïllaments/quarantenes

Les característiques individuals o col·lectives de vulnerabilitat marcaran quines persones o col·lectius han de continuar el confinament durant més temps. Es diferencien dos grans grups: els vulnerables i els sectors professionals. Es tindrà en compte l'edat, la connectivitat social, la salut mental i si es troben en una àrea urbana o rural 

  • Com

Torra no ha donat dates, però sí que ha explicat una cronologia del desconfinament des de tornada de persones sanes als llocs de treball no essencials fins a la "nova normalitat". Els passos intermedis són: desconfinament de menors, obertura progressiva comerços, obertura d'escoles i obertura d'esdeveniments superiors 30 persones.

Quatre fases cap a la "nova normalitat"

Mitjà ha marcat quatre fases per sortir del desconfinament. Actualment ens trobem a la fase d'"emergència" i caldrà fer un desconfinament gradual fins a la "nova normalitat". El document recomana que en tot moment es tinguin en compte les mesures de seguretat higièniques personals com no donar-se la mà, regulant l'accés a espais comuns o respectant la distància mínima d’un metre i mig. 

A aquesta nova normalitat s'hi arribarà per fases:

  1. Confinament actual, on s'ha de mantenir la distància social orientada a evitar col·lapse sanitari. El document
  2. Desconfinament gradual, on s'aniran aplicant mesures de desescalada. El primer que es podrà fer serà que la gent sana torni als llocs de treball no essencials i sortir a passejar en franges horàries concretes. La Generalitat avisa que es podrà corregir la situació si és necessari.
  3. Fase de reactivació de l'economia.
  4. Fase de "nova normalitat".

Torra ha explicat que totes les decisions estaran basades en dades epidemiològiques i amb tres criteris: seguretat, traçabilitat i integritat. Per anar saltant de fase, tots els departament del govern hauran de fer plans sectorials i coordinar-se amb el món local.