El president català, Quim Torra, ha advertit el president espanyol, Pedro Sánchez, que el desconfinament "no es pot dirigir a 600 quilòmetres de distància", teledirigit des de Madrid, i ha demanat el retorn de les competències al Govern.

Torra ha fet les declaracions en la roda de premsa per presentar el pla de desconfinament català, que va encarregar a l'epidemiòleg Oriol Mitjà i en el qual també han treballat les conselleries de Salut i Interior. "La centralització en aquesta crisi no ha funcionat. Per això a la reunió de demà amb el president Sánchez, exposaré una proposta per a la recuperació de la nostra competència i sobirania", ha insistit.

Torra ofereix en aquest sentit tres opcions al govern espanyol: aixecar l'estat d'alarma; mantenir-lo només en alguns territoris que no puguin actuar per si sols, o modificar-lo perquè l'autoritat competent a Catalunya sigui el govern de la Generalitat. 

El pla de desconfinament del Govern es dota d’un quadre de comandament "que es basarà sempre en criteris científics i epidemiològics”. “S’estableixen 3 fases: confinament, en la qual hem estat les darreres setmanes, desconfinament gradual i nova normalitat”, ha explicat.

Aquests són els principals passos previstos:

- Tornada de les persones sanes als llocs de treball no essencials.

- Desconfinament parcial controlat de menors i majors de 65 anys per horaris.

- Obertura de comerços no essencials amb menys de 30 persones.

- Obertura d’escoles i equipaments esportius.

- Esdeveniments culturals amb més aforament.

Segons Torra, s'han establert 3 criteris en la presa de decisions: "la seguretat, la traçabilitat i la integritat”. “Necessitem identificar grups vulnerables segons edat, mobilitat, necessitat de suport i connectivitat”, ha indicat.

El president ha insistit que l'últim pas serà la configuració de la “nova normalitat”, que tindrà "nous paradigmes culturals i socials per disminuir el risc de transmissió i evitar tornar a un escenari de confinament". 

Torra ha recordat que ara estem en fase de confinament encara perquè "hi ha uns 1.200 llits ocupats en UCIs, quan en una situació normal Catalunya té uns 600 llits d’UCIs”.

De cara al desconfinament parcial dels nens i nenes a partir de demà diumenge, Torra ha discrepat de la proposta genèrica del govern espanyol, i ha proposat el model català de sortida dels infants per franges horaries. 

Torra ha considerat decisiva la reunió de presidents amb Pedro Sánchez de demà diumenge per valorar si el govern espanyol té voluntat de diàleg i cooperació. Ha demanat per això el suport de l'oposició a Catalunya.