Ja es coneix amb detall quin és el pla dissenyat pel Govern per dur a terme el desconfinament de Catalunya. El document, de 48 pàgines, divideix el procés en tres etapes: confinament, desconfinament gradual i nova normalitat. Ha estat aprovat el govern en una reunió extraordinària del consell executiu. La proposta, elaborada per l'investigador Oriol Mitjà, es divideix en quatre fases i, en principi, no té un calendari concret.

El primer és el que estem vivint actualment, basat en el distanciament social per reduir la transmissió i la càrrega del sistema sanitari i l'autorització només dels serveis essencials.

La segona fase planteja que un "sistema de vigilància" seria clau per controlar l'epidèmia. Aquesta fase contempla un "desconfinament esglaonat" i "mesures de protecció i distanciament" per anar avaluant el seu l’impacte i corregir mesures si cal.

En aquest punt, s'aplicarien mesures tenint en compte els diferents grups de risc i sectors econòmics i socials, entre altres, i s'avaluarien territoris "per separat segons diferents criteris".

L'últim pas és la configuració de la “nova normalitat”, que tindrà "nous paradigmes culturals i socials per disminuir el risc de transmissió i evitar tornar a un escenari de confinament".