El govern espanyol ha prohibit que es duguin a terme vetlles de difunts durant l'estat d'alarma per coronavirus, com també altres mesures respecte al tractament de les persones que es morin durant els propers dies.

Segons surt publicat aquest dilluns al BOE, mentre duri l'estat d'alarma queden prohibides les vetlles "en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, com també a domicilis particulars". A més, en cas que la causa de defunció sigui la Covid-19, tampoc no es podran fer "pràctiques de tanatoestètica, intervencions de tanatopràxia, ni intervencions per motius religiosos que impliquin procediments invasius en el cadàver".

 

Pel que fa a les cerimònies fúnebres, tant religioses com civils, quedaran ajornades fins que s'acabi l'estat d'alarma, mentre que l'assistència a l'enterrament al cementiri o acompanyament al crematori "es restringeix a un màxim de tres familiars o cercles pròxims" més una persona de l'àmbit religiós si escau.

Finalment, s'estableix que durant el període que duri l'estat d'alarma, els preus dels serveis funeraris "no podran ser superiors als preus vigents abans del 14 de març de 2020".

Reclamació

Les famílies afectades per la inflació de preus en els serveis funeraris des de l'inici de l'estat d'alarma poden reclamar la devolució de la diferència, ha informat Facua. Tot i que la devolució de les diferències de preu correspon a les funeràries, l'associació aconsella als consumidors reclamar la devolució de la diferència en cas que l'empresa eludeixi aquesta responsabilitat.

Facua també ha assenyalat que en cas d'haver pagat per serveis no rebuts "com a conseqüència de les limitacions establertes pel Govern durant l'estat d'alarma", les funeràries també han de reemborsar els imports de el servei.