Deu dies després que Emmanuel Macron anunciés contundentment la pròrroga del confinament fins l'11 de maig, el seu govern treballa ara en la possibilitat de començar un desconfinament regionalitzat. Segons ha pogut saber Le Monde, el president francès s'hauria deixat aconsellar i hauria canviat d'opinió optant ara per permetre l'obertura de negocis i serveis de manera esgraonada, així com la sortida al carrer dels ciutadans francesos. El mateix rotatiu apuntava fa dos dies en el seu editorial, que el model de desconfinament progressiu del país veí, Alemanya, havia estat frustrat a l'estat francès per la confrontació política i l'afany de centralització del total de les competències.  

El passat 13 d'abril, Macron va anunciar en un discurs contundent la pròrroga de la contenció fins a l'11 de maig, després que França superés la xifra de 15.000 morts. "A partir de l'11 de maig, tornarem a obrir negocis, escoles, col·legis i instituts", va dir Macon, "però les universitats no tornaran a obrir abans de l'estiu". El president de la República va afirmar que en aquesta data ja es podria detectar tota persona amb símptomes", però va mantenir la prohibició de sortir de casa a majors de 65 anys i a la resta de població de risc. Una decisió que va aixecar polèmica. 

Segons el rotatiu francès, però, aquesta setmana Macron ha nomenat Jean Castex -55 anys, alt funcionari, alcalde de Prades (Pirineu Orientals i prop de la frontera catalana) i secretari general adjunt de la presidència de Nicolas Sarkozy- responsable del desconfinament del país. El ja anomenat Monsieur desconfinamient per l'opinió pública, ja ha començat a treballar en la nova fase crítica que ha de posar fi "gradualment" al confinament nacional.

Castex, la ramificació de l'Elisi a la França local

L'estratègia de Castex que ha convençut Macron ha consistit en una estreta concertació i diàleg amb totes les forces polítiques nacionals, així com reunions i trobades amb forces regionals i locals. Castex és la ramificació des del Palau de l'Elisi cap a totes les institucions polítiques, governamentals i administratives de França. Rep, estudia i sintetitza totes les recomanacions de tots els ministres, que ja han preparat els seus respectius projectes de desconfinamient parcials. Després consultar personalment les associacions d'alcaldes de tota França, Castex haurà de realitzar una síntesi i elaborar un «projecte global» de desconfinamient, que sotmetrà a Macron i el seu primer ministre, Edouard Philippe. 

En aquest nou context, el cap de l'Estat desitja, sigui quin sigui el pla escollit, deixar molt espai per a l'apreciació local. “Partíem d’una lògica molt concentrada. El president ara vol avançar en una lògica diferenciada per territoris ", subratlla un familiar a Le Monde, que parla d'una "desconcentració de desconfiniment ". 

Les entrevistes de Macron

Le Monde ha avançat que el mateix Emmanuel Macron va mantenir, dimarts 21 d'abril, una reunió amb el president (Les Républicains) del Senat, Gérard Larcher, i la de l'Assemblea Nacional, Richard Ferrand (La République En Marche!).

Aquest dijous al matí tenia previstes més trobades amb associacions de càrrecs electes, començant pel president de la dels alcaldes de França (AMF), François Baroin. Hi participen Jean-Luc Moudenc (Tolosa), Gérard Collomb (Lió), Jean-Claude Gaudin (Marsella), François Bayrou (Pau), David Lisnard (Cannes) i Olivier Klein (Clichy-sous-Bois).

El primer ministre, per la seva banda, també manté contacte amb presidents regionals, com Hervé Morin, a Normandia o Renaud Muselier, a la Provença-Alps-Costa Blava. Tots ells són partidades d'un desconfinament regionalitzat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat