“La gestió de la crisi [de la covid-19] i les seves repercussions sobre la població revelen l’abisme que hi ha entre França i Alemanya”, conclou l’editorial de Le Monde, que es rendeix als avantatges de la gestió federal, descentralitzada, dels seus veïns del nord a l’hora d’abordar la pandèmia. “La diferència [entre els dos països] no es troba en el contingut de les mesures aplicades, molt semblants, ni en l'estil personal [de Macron i Merkel]. La diferència és que mentre l’actuació de les institucions alemanyes pressuposa el consens, la pràctica de govern francesa afavoreix la confrontació”.

L’editorial destaca que “Alemanya va ser capaç de fer tests molt ràpidament, cosa que va permetre detectar i aïllar els contagiats, inclosos els asimptomàtics. Amb una despesa sanitària comparable a la de França, però amb el doble de llits de cures intensives i la flexibilitat de les estructures federals, el cas alemany qüestiona la burocràcia i la centralització del sistema francès”.

El diari liberal de referència de França assenyala les dues xifres que mostren la diferència. D’una banda, el coronavirus ha mort prop de 20.000 persones a França i 4.500 a Alemanya, que és un país més poblat (83 milions d’habitants; França: 65 milions). De l’altra, el 60% dels alemanys confien en el seu govern per només el 34% dels francesos, segons el sondeig OpinionWay-Cevipof (pdf).

Per a Le Monde, no són excusa les realitats diverses d’un i altre país, tant des del punt de vista institucional com de moment polític. L'estil d’ambdós líders també explica la diferència. “L’opció per la retòrica marcial i el tancament autoritari d’Emmanuel Macron contrasta amb l’estil més pragmàtic i menys grandiloqüent d’Angela Merkel”, més “maternal “ i “científic”.

El diari ho exemplifica en la manera de decidir d’un i altra. Macron va decidir i anunciar ell sol les mesures “i els ministres se’n van assabentar alhora que els ciutadans”, mentre que Merkel va fer una roda de premsa després de quatre hores de consultes amb els líders dels Länder [els estats federats]”.

Les conseqüències: “Menys afectada que els seus veïns, Alemanya pot reiniciar la seva economia més aviat. Mentre que París preveu una recessió del 8% el 2020, Berlín espera una caiguda del 4,2%. “Alemanya, per la potència del seu servei públic, contradiu els discursos ultraliberals. Amb la fortalesa del seu excedent pressupostari, dóna una lliçó de disciplina”, afegeix el diari, abans d’advertir a les autoritats alemanyes que “és un camí equivocat aprofitar-se dels bons resultats per escatimar la solidaritat als socis de la UE, perquè amb una Europa esgotada no podran esquivar la crisi sanitària global”.