CGT Ensenyament i el Sindicat Professors de Secundària (ASPEPC SPS) convoquen vaga el 9 i el 15 d'octubre. Acusen el Departament d'Educació de "manca de planificació" davant un curs escolar marcat per la Covid-19 i d'utilitzar un llenguatge "fals", com ara la creació de grups "estables".

Els sindicats criden tot el personal de l'ensenyament públic a sumar-s'hi —també les llars infantils municipals— i amenacen de convocar-ne més si no es resolen les seves peticions. Entre altres, demanen la reducció de ràtios fins a 10-15 alumnes a primària i un màxim de 20 a secundària, incrementar plantilles, dotar les escoles de personal sanitari, proveir del material de protecció necessari (com mascaretes FFP2 i gel hidroalcohòlic) i substituir el personal vulnerable.

Malestar entre els docents per les mesures contra la Covid-19

Marta Minguella, delegada de CGT Ensenyament, ha apuntat en declaracions als mitjans que la convocatòria de vaga als centres públics és un "acte de responsabilitat". En aquest sentit, ha criticat la "precarització" del sector docent i cita com a exemple les persones que tenien un nomenament assegurat de cara el setembre i l'han perdut per estar de baixa per la Covid.

entrada escola temperatura alumne mestre coronavirus curs escolar - Efe

El personal d'una escola pren la temperatura als alumnes. / Efe

"Avui dia, s'obliga a anar als centres persones vulnerables mentre que altres treballadores segueixen a l'atur esperant un nomenament", recull el comunicat de la CGT. D'altra banda, Minguella ha reivindicat que el departament actuï perquè les famílies tinguin cobertura si el fill ha d'estar en quarantena i assegura que no s'ha dissenyat "res" per protegir l'alumnat que va quedar fora del sistema durant el període de confinament.

La situació a secundària durant la pandèmia

Xavier Massó, secretari general de Professors de Secundària, ha denunciat que als instituts no hi ha distància de seguretat i hi ha aules de secundària de 40-45 metres quadrats amb 38 alumnes. "No hi ha cap prescripció ni de distància de seguretat ni de ràtios", ha afirmat, apuntant que la situació als instituts és "caòtica".

Les mesures vigents, ha indicat, són "erràtiques" i estan "sobreexposant" l'alumnat, el professorat i la resta de personal a un risc de contagi "innecessari i evitable". Per tot plegat, ha advertit de més convocatòries de vaga si el Departament d'Educació no corregeix un rumb que consideren "erràtic".

Mesures concretes

Lamenten que a Catalunya no s'hagin fet PCR al professorat i que les mascaretes arriben amb el curs començat i són del tipus higièniques. Davant d'això, reclamen mascaretes FFP2, gel hidroalcohòlic i pantalles i també incrementar el pressupost per a la neteja i desinfecció.

escola ACN recurs

Una classe aquest curs 2020/2021. / ACN

A més, recullen en les seves peticions l'exigència de tancar grups al primer contagi, amb proves a tot el grup i docents, i tancar un centre al tercer contagi, amb proves a tot el centre, a més d'un protocol de sancions si hi ha conductes que atempten contra la salut. Segons els sindicats, hi ha casos de docents d'un grup amb alumnes positius impartint classe. "No hi ha unes directrius clares de què s'ha de fer en cada cas", ha apuntat Massó. Per últim, reclamen un permís retribuït no recuperable per a treballadors amb menors al seu càrrec en situació d'espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat