El conseller de Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha xifrat en 1.700 el personal docent i d'administració dels centres educatius que és vulnerable. D'aquests, 800 han obtingut la baixa mèdica després de l'avaluació mèdica i comprovar que no poden adaptar-se al seu lloc de feina. Per fer front a les circumstàncies excepcionals de la pandèmia, hi haurà 8.162 noves contractacions; de les quals 5.321 són personal docent.

En roda de premsa, el titular d'Educació ha indicat que amb la reobertura parcial dels centres el passat mes de juny, 12.800 professionals eren considerats "positius vulnerables", i que durant l'avaluació mèdica realitzada a l'estiu d'aquests, se n'han determinat 1.700.

escola aula buida coronavirus EFE

Imatge d'una escola buida durant el confinament pel coronavirus / EFE

D'aquests 1.700, 800 tenen la baixa mèdica perquè no es poden adaptar a la feina, mentre que els altres sí que han pogut fer-ho mitjançant, per exemple, el teletreball. Les baixes es cobriran amb professors substituts.

Els centres, un espai "segur"

El proper curs començarà amb les mesures necessàries per fer dels centres espais segurs per alumnes i personal educatiu, segons ha explicat el conseller aquest matí. "L’escola és el lloc més segur per un infant i adolescent fora de casa seva. No hi ha cap lloc fora de casa amb tantes mesures de seguretat, prevenció, traçabilitat, control i seguiment. Necessitem que sigui segur per fer la seva feina educativa i comunitària amb garanties”, ha afegit.

Dilluns 14 de setembre començarà el curs 2020-2021 amb una previsió d’1.587.395 alumnes en els diferents ensenyaments (educació infantil, primària, ESO, batxillerat, FP, de règim especial, centres d’adults, a distància).

Les mesures del nou curs

El curs que ve s’han adoptat diferents mesures per fer front a la pandèmia en l’àmbit educatiu com per exemple:

  • Accés al centre per torns per evitar aglomeracions, amb mascareta.
  • Ús de la mascareta a partir dels 12 anys. També als 6 anys en funció de l’evolució de la pandèmia si un territori ho requereix.
  • Sortida al pati per torns, amb mascareta.
  • Desinfecció i ventilació dels espais.
  • Ús de dispensadors de gel hidroalcohòlic i rentat de mans de l’alumnat i professorat.

Tornada escola Rioja EFE

Tornada a l'escola a la Rioja, una professora desinfecta les mans dels alumnes / EFE

D'altra banda, la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha explicat que actualment hi ha set casos positius confirmats entre el personal de sis centres educatius. Dos casos són a l'escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que és l'única que començarà el 17 de setembre, tres dies més tard que la resta, ja que la quarantena dels docents s'acaba el dia 16. El 18 de setembre començaran les classes a l'institut Jaume I, de Salou (Tarragonès), on un alumne d'un cicle formatiu de navegació a vela, que va començar fa uns dies, ha donat positiu.