El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que garanteixi la baixa laboral retribuïda a tots els pares amb nens en quarantena, després que l'Executiu l'hagi descartat per als progenitors amb fills confinats i PCR negativa en Covid-19.

"Cal que el govern espanyol de PSOE i Podem-Comuns rectifiqui urgentment: els pares de nens en quarantena amb PCR negativa han de tenir dret a la baixa laboral", ha escrit en un tuit. Per Torra, aquesta mesura és necessària per "donar confiança i seguretat als pares i mares per poder fer bé les quarantenes", davant l'inici de el nou curs escolar.

El dret a la baixa laboral

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat aquest dimarts després del Consell de Ministres que quan un nen doni positiu en els test PCR, els seus pares podran abstenir-se d'anar a la feina emparats per una baixa laboral retribuïda. "Quan qualsevol membre de la família dona positiu, cal mantenir la quarantena de tots els contactes, i això implica una baixa laboral. Els pares dels nens positius són convivents directes i immediats i tenen dret a una baixa laboral retribuïda", ha explicat Montero.

No passa el mateix en cas que els petits donin negatiu al test però, de totes maneres, hagin de fer quarantena per haver estat en contacte amb un positiu. Els pares s'hauran de quedar a casa igualment, encara que el pla establert pel govern espanyol per a aquestes circumstàncies —anomenat "Me cuida"— preveu que la reducció de la jornada de treball vagi amb la reducció proporcional del seu salari. Així ho estipula el document corresponent publicat al BOE.

escola coronavirus efe

Un infant es desinfecta les mans amb gel abans d'entrar a l'escola. / Efe

El programa permet una flexibilitat de fins al 100% de la jornada laboral "per permetre compassar la jornada laboral a aquesta necessitat", amb referència al cas concret de la quarantena per haver estat en contacte amb un cas positiu de coronavirus. La reducció de jornada especial haurà de ser comunicada a l'empresa amb 24 hores d'antelació.

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Quim Torra, en una reunió del consell executiu. / ACN