Hi ha molta informació confusa a través de les xarxes sobre les formes de transmissió del coronavirus. El cert és que, pel que fa a proves científiques, no s'han documentat casos de propagació a través de roba i sabates. En el cas de la roba, encara que això no signifiqui que no s'hagi d'anar amb compte, els científics creuen que és un element de baix risc a l'hora de transmetre el virus.

Per tant, si se surt per fer una visita ràpida a un comerç a comprar aliments, és molt poc probable que es contregui la Covid-19 a través de la roba o de les sabates. Pel que se sap, la malaltia respiratòria provocada pel nou coronavirus, es transmet per gotetes respiratòries. Tossir i esternudar per una persona infectada a prop d'una altra persona és el mitjà més probable de transmissió directa.

Samarretes

 

Tanmateix, també se sap que el virus és capaç de sobreviure fora del cos humà en diferents superfícies, des d'unes quantes hores fins a uns quants dies. Si bé el metall i el plàstic poden suposar un refugi per al virus durant 2 o 3 dies, la roba no es considera un material que mantingui la seva supervivència.

La humitat juga un paper ambiental significatiu en si un virus pot prosperar o no. La naturalesa de la majoria dels materials de tela no és propícia en aquests casos, perquè la seva textura sol ser més del tipus d'una malla que d'una superfície dura. Per tant, pel fet de desplaçar-se al supermercat no s'hauria en principi de rentar la roba tan bon punt s'arribi a casa, tret que no s'hagi pogut mantenir una distància social segura dels altres o que algú hagi tossit o esternudat al voltant.

No és el cas de la persona que està cuidant o que és amb freqüència a prop d'una persona amb Covid-19. Llavors, rentar la roba sovint és una part essencial de la higiene preventiva. Això inclou, en particular, les persones d'alt risc, com els treballadors de la salut.

Les sabates, lògicament, solen ser més brutes que la roba i és més probable que transportin bacteris i altres contaminants a la llar. No obstant això, els experts coincideixen que el calçat és una font poc probable de transmissió del nou coronavirus, entre altres coses perquè la gent se'l sol treure en arribar a casa i no són en superfícies típiques de contacte com una taula, el taulell de la cuina, una cadira, un sofà, etcètera.

Però es poden prendre mesures de seguretat addicionals per garantir que no entrin contaminants a casa, netejant les sabates i deixant-les a la porta o creant una àrea designada lluny de les àrees comunes per deixar sabates i altres peces de roba.

Home carrer

 

Per tant, els experts aconsellen extremar més les precaucions en altres àrees de la higiene, com mantenir les mans netes o no tocar-se la cara. I, per descomptat, promoure el distanciament social és el nostre mitjà més efectiu per controlar la transmissió.

I si hi ha dubtes, el millor és rentar la roba i sabates. En principi, amb un detergent comú i un programa de rentat calent és suficient, no es requereix cap esforç addicional.