El de mama és un dels càncers més estudiats que existeixen. Se sap que hi ha una sèrie de factors que poden augmentar el risc de patir la malaltia, entre els quals es troben una mala alimentació, el consum d'alcohol o baixos nivells d'activitat física. En el cas de la dieta, s'han fet diverses investigacions per analitzar la influència de dos aliments, la soja i els làctics.
La investigació
Un estudi publicat recentment a la revista Journal of Epidemiology analitza precisament el seu consum i la seva incidència en el desenvolupament d'aquesta patologia. Per dur a terme la investigació, van recopilar dades de 52.795 dones de 30 anys o més, de les quals el 40% eren veganes, és a dir, no consumien carn, productes làctics ni ous, i vegetarianes, amb un consum de fins i tot un 60% menys d'ous i productes làctics que la població en general.
Els científics van concloure que la soja no tenia un efecte protector contra aquest tipus de càncer, encara que tampoc augmentava el risc de patir-lo. Tanmateix, quan van analitzar l'efecte dels lactis, van trobar una interacció significativa. Segons subratllen, "els productes lactis, especialment la llet, es van associar amb un risc més important de patir-lo, i hi va haver una marcada reducció en el risc quan es va substituir la llet per una quantitat aproximadament equivalent de llet de soja".
I les xifres són importants. L'informe destaca que el consum de tan sols 1/4 a 1/3 de tassa de llet làctia per dia es va associar amb un risc més important de patir càncer de mama de 30 %. És a dir, amb beure una tassa al dia, el risc associat va augmentar en un 50%. I per als que en beuen 2 o 3 tasses per dia, el risc va augmentar en un 70% i 80%, respectivament.
A més, com és un estudi observacional, hi pot haver altres factors associats amb el consum de llet que estan afectant el risc de càncer de mama, com la ingesta de cafè, que també ha demostrat que té alguna relació. Però encara així, els experts subratllen que encara que els lactis, en especial la llet, tenen propietats nutricionals beneficioses, s'ha de tenir clar que el seu consum produeix també altres efectes adversos i per això és important no consumir-los de forma excessiva. I, en tot cas, els experts demanen que es continuï investigant aquesta relació.