Amb l'obligació del passaport covid, que gràcies a l'evolució de la pandèmia ja ha desaparegut a Catalunya i altres punts de l'Estat, moltes persones van decidir fer el pas de vacunar-se per poder sortir de festa, anar a un restaurant, anar al gimnàs o visitar els seus familiars en les residències. De fet, quan el Govern va aprovar la seva entrada en vigor a finals de novembre, les injeccions de primeres dosis van augmentar significativament. Altres persones, en canvi, es van mantenir fermes en la seva decisió de no vacunar-se, però tampoc no van voler renunciar a accedir als llocs on el passaport covid era necessari, així que van optar per falsificar-lo. Aquesta il·legalitat pot suposar una pena d'entre 6 mesos i 3 anys de presó i els tribunals espanyols equiparen la responsabilitat del seu autor material amb la de qui ho encarrega.
El certificat de vacunació continua sent necessari a Espanya per accedir als establiments d'Andalusia, l'Aragó, les Canàries -per als turistes nacionals-, País Valencià, Galícia, La Rioja, Múrcia, Ceuta i Melilla. A Catalunya i les Illes Balears va estar vigent durant uns mesos, però s'ha optat per eliminar-lo, mentre que a quatre regions Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Extremadura i Madrid mai no es va arribar a implantar. En canvi, mentre que aquesta mesura no ha quallat a Espanya, sembla que el seu ús a nivell europeu continuarà vigent per algun temps: la Comissió Europea ha proposat recentment d'estendre la seva validesa almenys fins al 30 de juny de 2023, amb la qual cosa continuarà sent un mecanisme de control a l'abast de cada Govern en cas de noves onades.
Xarxa amb sanitaris
En aquesta situació, i amb bona part de l'Estat fins i tot exigint aquest passaport, els advocats alerten que "augmenta l'oferta de certificats falsos, que són demandats pels qui busquen seguir amb el seu ritme de vida eludint la vacunació". Així ho explica a Efe l'advocat Ignacio Castillo. "Si fa uns mesos es va detectar un increment en la falsificació dels resultats de proves PCR i test d'antígens, actualment aquest negoci fraudulent es trasllada als certificats covid, que poden costar entre 170 i 450 euros al mercat il·lícit", afegeix aquest penalista.
Precisament, a finals del gener passat la Policia Nacional va desarticular a Madrid i Barcelona una xarxa integrada per set membres -entre ells personal sanitari- que va poder facilitar passaports covid i resultats de PCR falsos a famosos i coneguts delinqüents de tot el territori nacional i també en altres països de la Unió Europea. A més del cantant Omar Montes, un dels cantants més escoltats d'Espanya, figuren com a supòsits clients d'aquesta organització coneguts delinqüents o condemnats per narcotràfic.
Alteració de documents
"Les persones que volen obtenir un passaport covid fraudulent no són conscients que la reproducció il·legal dels mateixos no és senzilla per al seu correcte funcionament, ja que en comptar amb un codi QR per a la seva validació, han d'accedir al sistema de l'Administració emissora", afegeix Castillo. La manipulació del codi QR suposa, a la pràctica, l'alteració d'un element essencial d'un document expedit per l'Administració.
L'il·lícit penal en qüestió en què incorreria tant la persona que falsifica materialment el document com qui l'encarrega està tipificat a l'article 392 i 390.1 del Codi Penal, i contempla penes que van dels 6 mesos als 3 anys de presó, amb multes de divers import, d'entre 6 i 12 mesos de durada. "Els qui tinguin la temptació d'adquirir un passaport covid fals han de conèixer que no es tracta d'un certificat d'escassa transcendència en el trànsit jurídic, ateses les connotacions que implica l'actual pandèmia i la necessitat de tutelar i protegir l'interès general per part de les Administracions".
Validesa del certificat a Europa
L'evolució de la pandèmia continua sent positiva i els principals indicadors es mantenen a la baixa, però a Europa no es descarta que la propagació del virus continuï activa en la segona meitat de 2022, ni tampoc l'aparició de noves variants que puguin resultar més nocives. Per tant, és previsible que aquest document, que acredita que el seu titular s'ha vacunat o s'ha sotmès recentment a proves de detecció, continuï sent requisit essencial per viatjar i, en determinats caos, per accedir a llocs de lleure com restaurants, teatres, cinemes o gimnasos. Així, encara que ara mateix a Catalunya aquest no és necessari (tampoc per accedir al lleure nocturn, que va tornar a obrir la setmana passada), els catalans que vulguin viatjar a determinats països europeus sí que han de tenir aquest certificat, no només per poder entrar-hi, sinó per, un cop allà, poder fer vida normal. A diferència d'aquí, en diferents països europeus, el passaport covid està totalment implantat i els no vacunats tenen molt restringides les seves activitats.
A més, és important tenir en compte que, tal com es va decidir a finals de desembre, a partir d'aquest 1 de febrer el certificat caduca nou mesos després de l'última injecció. D'aquesta manera, s'anima la població a posar-se la tercera dosi de la vacuna, essencial contra òmicron. Ara mateix, a Espanya està estipulat que tota la població es pot posar la dosi de reforç cinc mesos després de la pauta completa.