El passaport covid caducarà al cap de 9 mesos si no s'ha rebut una tercera dosi. La notícia no és nova, però aquest dimarts entra en vigor aquesta nova mesura europea que afectarà a tots els desplaçaments que es facin dins de la Unió Europea. En aquest sentit, doncs, el passaport covid o el certificat digital de la UE caducarà al cap de 9 mesos de rebre la segona dosi si no s'ha rebut la tercera. Es tracta d'una recomanació si bé és cert que s'espera que molts Estats membres acabin aplicant aquesta mesura. El text també dona validesa als tests d'antígens durant 24 hores per poder viatjar.

Aquesta mesura europea que entra en vigor aquest dimarts ho fa de la mà d'una altra mesura que tot just ha sortit publicada al Boletín Oficial del Estado (BOE). La nova normativa fa referència a l'entrada a Espanya, i és que a partir d'aquest dimarts mateix, els viatgers que arribin a país amb un test d'antígens caldrà haver-se'l fet en les 24 hores anteriors a l'entrada. 

Objectiu: tercera dosi

El passat mes de desembre, la Comissió Europea ja va avisar de les seves intencions. La voluntat era la de retallar el període de validesa a 9 mesos per a aquelles persones amb una pauta de dues dosis o una sola de Janssen. La intenció amb aquesta nova normativa és que la població es posi la tercera dosi de la vacuna. 

Què passa si has passat la covid?

Què passa si has passat la covid? La normativa també recull aquest cas. Així, marca que si s'ha passat la covid en un període inferior als 6 mesos, es pot viatjar a través d'un certificat de recuperació que demostri que s'ha passat la infecció. Ara bé, aquest certificat només el podran obtenir persones que hagin estat diagnosticades a través de la Seguretat Social o d'una clínica privada. Cal recordar que aquesta sisena onada han tingut un paper clau els tests d'antígens que s'han venut a les farmàcies, ja que la majoria de positius, ha sortit a través d'aquests tests.

En aquest context, és fàcil tenir dues dosis de la vacuna i haver superat la covid durant les festes de Nadal i que, passats els 9 mesos, pugui caducar el passaport. Sanitat ha establert que per rebre la tercera dosi si s'ha passat la infecció, cal esperar cinc mesos. Segons el mateix portal d'Estrategia de Vacunación del Gobierno de España, s'assegura que és possible rebre la vacuna quatre setmanes després d'haver superat la infecció, tot i que la recomanació és esperar els cinc mesos. Per altra banda, aquestes persones poden optar a realitzar-se un PCR en cas d'haver de viatjar. 

Les dades de la pandèmia a Catalunya

Les dades de la covid van de baixada, tot i que el nombre de contagis ha pujat respecte a les dades d'ahir. La resta d'indicadors, però, manté la tendència a la baixa. Cal tenir en compte que durant els caps de setmana es fan menys tests i pugen els ingressos perquè no es donen altes. Sobre la taula, caldrà veure l'impacte real de la nova variant de la covid sigil·losa que ja representa el 82% dels casos a Dinamarca. La dada impactant d'aquest dimarts és el nombre de morts. Salut acostuma a dir que no vol dir necessàriament que aquests morts s'hagin produït el dia anterior, sinó que correspon a actualitzacions. Malgrat tot, la xifra puja fins a 108. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI, però, són dades que ens indiquen com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, doncs, baixen. Salut n'ha notificat un total de 3.010 (32 menys que ahir). Els pacients d'UCI passen dels 463 als 453. Cal recordar que Salut ha afegit una nova modificació i ara ja hi ha diferència entre els pacients que estan ingressats a les UCI per coronavirus o amb covid. 

 

Imatge principal: una treballadora demana el passaport covid a l'entrada d'un bar a París / Efe