Milers de persones han notat que la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus els han provocat més efectes secundaris que les dues anteriors. Tot i que en la gran majoria de casos són lleus i transitoris, molts pacients asseguren haver-ho passat pitjor amb la reacció de la darrera punxada. Els efectes van des del fort dolor muscular i articular, febre o migranyes fins a problemes gastrointestinals o, en les dones, menstruals. Per què passa això? La ciència en té la resposta: resumidament, el nostre cos pateix una sobreestimulació. 

Segons els experts, la tercera vacuna ens provoca més efectes perquè s'està administrant una nova dosi quan encara tenim una immunitat potent de les altres dues anteriors. Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès) assegura en un informe que “després de la pauta completa de dues vacunes, el nostre organisme ja compta amb una defensa prèvia i, amb la tercera punxada, reacciona de manera més ràpida i eficaç". És a dir, amb la tercera vacuna el nostre organisme reacciona abans i de manera més potent.

Què passa si la tercera dosi és de Moderna?

Aquests efectes secundaris més forts els han notat especialment els ciutadans que han estat punxats en tercera dosi amb Moderna. I també té una explicació. Segons els experts, és un fàrmac més concentrat. De fet, és per això que en terceres dosis actualment només s’està posant la meitat d’una dosi de Moderna, ja que té una una concentració d’ARN molt més elevada que la de Pfizer.

Vacuna de Moderna COVID / ACN

ACN

Malgrat això, des del CDC asseguren que, de tota manera, "la majoria de les reaccions van ser lleus o moderades, transitòries i registrades l'endemà de la injecció i similars a la de segona dosi". En aquest sentit, insisteixen que es poden alleujar els símptomes amb medicaments com el paracetamol o l'ibuprofèn. Els experts també fan una crida a la calma i reafirmen que la tercera dosi és segura. A més, recorden que cada persona és un món i cada organisme pot reaccionar de diferents maneres. 

Una dosi necessària

Amb més o menys efectes, el que queda clar de diversos estudis és que la dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l'hospital per covid. Amb la tercera punxada augmenta encara més el  nombre d'anticossos que genera al cos (fins i tot si s’ha passat la infecció) i, per tant, reforça la protecció. A més, diversos estudis internacionals mostren també que l'efectivitat de la dosi de record enfront de l'hospitalització relacionada amb la variant òmicron és d'un 88%.