La doctora Magda Campins, investigadora del grup d'Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca i presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, rep un equip d'ElNacional.cat a l'entrada principal de l'Hospital Vall d'Hebron i ens explica tot el que se sap fins ara del NeoCoV, un nou coronavirus procedent dels ratpenats que, si salta als humans, seria molt més letal que les variants que hem conegut fins ara. És un luxe parlar amb professionals com la doctora Campins, de reconegut prestigi internacional, que diuen les coses pel seu nom i ens aclareixen dubtes sobre la covid que fins ara no tenien resposta. Gràcies a la doctora Campins hem sabut, per exemple, que hi ha persones infectades amb la variant òmicron que continuen sent positives i contagioses més enllà dels set dies que dura l'aïllament. En aquesta entrevista també ens ho explica tot sobre els efectes secundaris de les vacunes, sobretot entre els joves de 15 a 30 anys i li preguntem si, amb tantes vacunes, no ens podem carregar el sistema immunitari. Campins també ens alerta de les malalties vasculars que provoca passar la covid, d'un nou símptoma poc conegut que es confon amb un infart, ens explica què passa quan ens fem un test d'antígens i només s'intueix una línia molt difuminada o borrosa i ens aclareix si els gossos i els gats que tenim a casa poden agafar i transmetre la covid. També li preguntem per aquest nou test ràpid que acaben de crear científics espanyols i que, en teoria, ens diu si ens cal o no una dosi addicional de la vacuna contra la covid. Si voleu veure i sentir les respostes de la doctora Campins a aquestes i altres preguntes, no us perdeu aquest vídeo: 

 

No es pot descartar que aparegui un coronavirus més letal

La doctora Campins explica que el NeoCoV, el nou coronavirus procedent dels ratpenats que s'acaba de detectar a Wuhan "és més semblant al MERS-CoV que es va descriure l'any 2012 a l'Aràbia Saudita i que era molt més letal que el SARS-CoV-2 que tenim ara. El MERS-CoV tenia una letalitat del 35%". Campins subratlla, però, que "de moment aquest virus s'ha detectat només en ratpenats, no s'ha vist cap altra espècie que el tingui i no ha saltat a l'espècie humana. S'ha de vigilar però tampoc ens podem alarmar ni pensar que això passarà. Certament tots els virus que afecten les espècies animals tenen capacitat de saltar i les pandèmies s'han produït per aquests salts. Així, les de la grip, per exemple, s'han produït per salts de les aus als humans". Magda Campins diu que "no es pot descartar que vingui un coronavirus més letal de la mateixa manera que podem tenir un nou tipus de virus de la grip que salti dels animals a l'home i que tingui una agressivitat més alta que la de la darrera pandèmia de grip A de l'any 2009. En aquests moments, però, és més probable que apareguin variants més perilloses del SARS-CoV-2 que no pas que surti un nou virus encara que sigui de la família del coronavirus".

 

Hi ha persones que continuen contagiant la covid quan acaben l'aïllament de set dies

"Una de cada 10 persones que tenen la covid és positiva i continua contagiant durant més de set dies", avisa la doctora Campins. “Fa un temps s’estimava que, a partir del setè dia, la probabilitat que aquella persona fos contagiosa ja era molt baixa. Ara, però, hi ha estudis que demostren que fins al dia 10 hi ha persones que encara contagien. El període d'incubació sabem que és de fins a 14 dies i el de transmissibilitat de fins a 10 dies. Ara bé, amb la variant òmicron hem vist que el període de generació des que una persona s'exposa al virus, s'infecta i desenvolupa els símptomes, és més curt. Amb les variants prèvies era de 3 o 4 dies i ara és d'un o dos dies. El recomanable seria mantenir l'aïllament fins a 10 dies però si s'ha d'escurçar (ja l'han escurçat a set dies), hauria de dependre de si la persona té símptomes o no. Si tens símptomes t'hauries de fer un test d'antígens i comprovar que realment ets negatiu. Si surts negatiu vol dir que la càrrega viral ja ha baixat i deixes de ser transmissor. Un 10% de les persones són contagioses més enllà del setè dia però és molt important aclarir si parlem de persones asimptomàtiques o de persones amb símptomes... si parlem d'asimptomàtics, aquest percentatge és molt més baix. L’ideal seria fer-se un test d’antígens el setè dia i si dones positiu, esperar fins el dia 10 per desaïllar-te", diu la doctora Campins.

Justament aquesta setmana, Salut Pública va posar damunt la taula (amb el suport de Catalunya) escurçar encara més les quarantenes de 7 a només 5 o 3 dies. Finalment i de moment ho han deixat com estava.

 

Test d’antígens: què passa si només surt una línia molt difuminada o borrosa? Som positius o no?

D'altra banda, hi ha moltes persones que quan es fan un test d'antígens només intueixen una línia molt borrosa o difuminada a la part de la T. La majoria pensen que són negatius o que tenen una càrrega viral tan baixa que no passa res. Doncs bé, en aquesta entrevista ensenyem diversos tests d'antigens on pràcticament no es veu res a la doctora Campins perquè ens aclareixi si, en aquests casos, som positius o no. Si veieu aquest vídeo no tornareu a dubtar mai més:

 

Aprofitem l'entrevista amb la doctora Campins per preguntar-li pels casos de miocarditis o pericarditis que apareixen a alguns joves vacunats. Magda Campins és la primera de tots els experts amb els que hem parlat els últims mesos que té les dades al cap i ens ho aclareix tot!

La covid provoca infarts, tromboembolismes pulmonars, ictus...

"Entre cinc i deu joves vacunats de cada 100.000 tenen miocarditis o pericarditis. Són dades dels estudis més grans que s'han fet als EEUU, França i Canadà que demostren que és un efecte secundari que afecta, sobretot, els nois d'entre 15 i 30 anys i més després de la segona dosi que no pas de la primera. I passa més amb Moderna que amb Pfizer", explica Magda Campins.

 

Ara bé, la doctora alerta que el nombre de casos de miocarditis i pericarditis són molt més freqüents com a una complicació dels que passen la covid, en aquest cas sobretot en persones grans, tot que també s’han vist alguns casos en persones joves. “Dues o tres persones de cada 1.000 que passen la covid, pateixen aquesta inflamació del cor”, assegura Campins. "Un 1% dels que passen la covid greu tenen efectes secundaris com aquesta inflamació del cor i altres malalties vasculars com infarts, tromboembolismes pulmonars o ictus. Una part d'aquest 1% té efectes secundaris lleus com taquicàrdies, revela la doctora Campins en aquesta entrevista a ElNacional.cat.

 

"La bona notícia és que el risc de malalties vasculars greus ha disminuït últimament perquè ara sabem que realment aquest és un efecte important de la covid i, per tant, ja tractem amb heparina totes les persones, no només les que ingressen, sinó també les persones grans amb covid que tenen factor de risc per fer trombosi. Totes aquestes persones es tracten amb heparina durant un temps i això ha reduït bastant aquest risc, però és un risc que hi és i que està clarament demostrat als estudis", assegura Magda Campins.

 

Presidenta del Comitè Científic Assessor, Magda Campins Carlos BagliettoMagda Campins ens ensenya a interpretar el resultat dels tests d'antígens. Som positius si surt una línia molt difuminada? / Foto: Carlos Baglietto

Els gossos i els gats poden agafar i transmetre la covid?

La doctora Campins també ens aclareix si els gossos i els gats que tenim a casa poden agafar o no la covid i si la poden transmetre. No us perdeu la resposta (us sorprendrà) en aquest fragment de l'entrevista: