El confinament i les quarantenes estan augmentant el sedentarisme en la població d'una manera alarmant. Les persones s'estan habituant a fer vida a les seves llars, es relacionen menys, surten en menor mesura, van a pocs esdeveniments socials i fan poc exercici, augmentant dràsticament el temps que passen asseguts. Es calcula que l'activitat física entre les persones actives ha disminuït en un terç, aproximadament, segons un estudi publicat recent a la revista Psychiatry.

El problema del sedentarisme és que està associat amb un risc més important d'augment de pes, de desenvolupar malalties cardíaques o diabetis tipus 2, entre altres patologies. I no només això. També pot provocar un augment del mal d'esquena i altres molèsties musculars, a més de causar un deteriorament fisiològic i mecànic de les articulacions.

SofáEl sedentarisme està augmentant molts problemes de salut des de l'arribada de la pandèmia

Els primers símptomes poden aparèixer després de dues o tres setmanes de vida excessivament sedentària. Cal tenir en compte també que l'edat juga un paper molt important. Les persones grans tendeixen a perdre l'estat físic molt més ràpid, i si l'activitat s'ha reduït molt, tan sols es poden tardar dues setmanes a mostrar canvis fisiològics i metabòlics importants.

Però independentment de l'edat, els experts coincideixen que tornar al moviment és clau. Per això es poden prendre una sèrie de mesures per evitar que la pandèmia ens afecti tant en aquest sentit.

>Si es treballa en una oficina o des de casa, cal evitar estar asseguts durant períodes prolongats de temps. Cada 30 minuts cal aixecar-se, estirar-se i caminar durant un temps breu.

>Trobar la manera d'establir una rutina que ens permeti fer alguna cosa d'exercici al dia. N'hi ha prou amb un passeig de 40 minuts diaris a pas ràpid si no es disposa de més temps. O fer alguna cosa de bicicleta estàtica a casa, si es volen evitar els gimnasos o altres llocs més freqüentats. O en cas que s'hagi de complir una quarantena.

>Si s'ha de ser a casa, cal procurar aixecar-se del llit a una hora determinada al matí i vestir-se, per evitar ser tot el dia amb pijama. Tenir un horari fix per ajeure's també pot contribuir a augmentar la motivació per fer més exercici.

HabitaciónConvé aixecar-se a la mateixa hora diàriament i vestir-se encara que es passi tot el dia a casa

>Fer exercicis suaus d'estirada i elongació de la columna, que no requereixen gaire espai i són molt útils. El simple entrenament de força a casa també pot ajudar, bé sigui amb manuelles o un altre tipus d'exercicis com les planxes o les abdominals.

>Consultar amb un especialista o el mateix metge d'atenció primària perquè li faciliti una rutina d'exercicis diaris que el poden ajudar a mantenir-se en forma en qualsevol circumstància.