Menjar massa greixos –especialment les saturades– i sucre en la infantesa pot alterar el microbioma per tota la vida, fins i tot si després es porta una dieta més equilibrada.

Així ha quedat de manifest en un estudi realitzat per investigadors d'UC Riverside. De moment, s'ha dut a terme amb ratolins, però té importància perquè és un dels primers a demostrar una disminució significativa en el nombre total i la diversitat de bacteris intestinals als exemplars adults d'aquests animals alimentats amb una dieta poc saludable quan eren joves.

PizzaEls greixos saturats afecten el benestar del microbioma

Segons els experts, l'efecte que han observat és equivalent que succeiria en els nens que portessin|van portar una dieta alta en greixos i sucre com la que porten un ampli sector de la població en la societat occidental. I la conseqüència és que el seu microbioma intestinal es veu afectat fins i tot sis anys després de la pubertat.

La investigació apareix publicada en un article del Journal of Experimental Biology. El microbioma engloba els bacteris, fongs, paràsits i virus que conviuen dins una persona o animal. La majoria d'aquests microorganismes es troben als intestins, i gran part d'ells són útils, perquè estimulen el sistema immunitari, descomponen els aliments i ajuden a sintetitzar les vitamines clau.

En un cos sa, hi ha un equilibri d'organismes patògens i beneficiosos. Tanmateix, si s'altera l'equilibri, ja sigui per l'ús d'antibiòtics, una malaltia o una dieta poc saludable, el cos podria tornar-se susceptible a les malalties.

En aquest estudi, els científics van analitzar els impactes al microbioma després de dividir els ratolins en quatre grups: un primer alimentats amb una dieta equilibrada i saludable, un altre amb una dieta rica en greixos saturats i sucre, un altre amb accés a una roda per fer exercici i un altre sense ella. Després de passar tres setmanes, tots els ratolins van tornar a seguir una dieta equilibrada sense exercici. Els experts van descobrir que la quantitat de bacteris com Muribaculum intestinale es va reduir significativament en el grup de la dieta rica en sucres i greixos saturats.

L'anàlisi també va demostrar que els bacteris intestinals són sensibles a la quantitat d'exercici que fan els ratolins. Els bacteris muribaculum van augmentar en ratolins alimentats amb una dieta estàndard que tenien accés a una roda per córrer i van disminuir en ratolins amb una dieta alta en sucres, fessin exercici o no.

Els investigadors creuen que aquesta espècie de bacteri i la família de bacteris a la qual pertany podrien influir en la quantitat d'energia disponible per a l'organisme, encara que també s'estan investigant altres funcions que pogués exercir.

Niña correntSegons l'estudi, la pràctica de l'exercici afavoreix la producció de microbioma

Un altre efecte que es va descobrir en l'estudi i que va cridar l'atenció dels científics és l'augment d'una espècie de bacteri molt similar la presència de la qual va augmentar després de cinc setmanes d'entrenament en cinta rodadora, el que suggereix la importància de l'exercici al microbioma.