La inflamació dels teixits és una resposta del nostre organisme per fer front a un atac patogen, forma part del procés de curació i ajuda el cos a combatre malalties. Tanmateix, una malaltia del sistema immunitari, una mala alimentació o uns hàbits de vida inadequats pot conduir a una inflamació persistent o recurrent de baix nivell el que propicia l'aparició d'altres malalties i ha de provar d'evitar-se.
Existeixen evidències de què una alimentació correcta poden ajudar a controlar els símptomes. En concret, una dieta antiinflamatòria és aquella en la qual es prioritza la ingesta de les fruites i verdures, aliments que contenen àcids grassos omega-3, cereals integrals, proteïnes magres, greixos saludables i espècies. Al contrari, s'ha de limitar tot el possible el consum d'aliments processats, carns vermelles i alcohol. La dieta antiinflamatòria no és un règim específic, sinó més aviat un estil d'alimentació. La dieta mediterrània i la dieta DASH són dos exemples de dietes antiinflamatòries.
Alguns aliments contenen ingredients que poden desencadenar o empitjorar la inflamació, com passa en el cas dels productes ensucrats o processats. En canvi, els aliments rics en antioxidants tenen un efecte contrari. Els àcids grassos omega-3, que són presents en el peix blau, poden ajudar a reduir els nivells de proteïnes inflamatòries al cos. El mateix pot passar amb la fibra.
Per evitar-ho s'ha d'incloure una varietat d'ingredients saludables en la dieta. Una dieta antiinflamatòria ha de combinar productes rics en nutrients per proporcionar una gamma d'antioxidants àmplia. A més de les verdures i fruites, productes com el peix blau i l'oli d'oliva són fonamentals. També és aconsellable limitar el consum de productes amb gluten, almenys durant una temporada, perquè té efectes inflamatoris.