La inflamació dels teixits és una resposta del nostre organisme per fer front a un atac patogen, forma part del procés de curació i ajuda el cos a combatre malalties. Tanmateix, una malaltia del sistema immunitari, una mala alimentació o uns hàbits de vida inadequats pot conduir a una inflamació persistent o recurrent de baix nivell el que propicia l'aparició d'altres malalties i ha de provar d'evitar-se.

Existeixen evidències de què una alimentació correcta poden ajudar a controlar els símptomes. En concret, una dieta antiinflamatòria és aquella en la qual es prioritza la ingesta de les fruites i verdures, aliments que contenen àcids grassos omega-3, cereals integrals, proteïnes magres, greixos saludables i espècies. Al contrari, s'ha de limitar tot el possible el consum d'aliments processats, carns vermelles i alcohol. La dieta antiinflamatòria no és un règim específic, sinó més aviat un estil d'alimentació. La dieta mediterrània i la dieta DASH són dos exemples de dietes antiinflamatòries.

Alguns aliments contenen ingredients que poden desencadenar o empitjorar la inflamació, com passa en el cas dels productes ensucrats o processats. En canvi, els aliments rics en antioxidants tenen un efecte contrari. Els àcids grassos omega-3, que són presents en el peix blau, poden ajudar a reduir els nivells de proteïnes inflamatòries al cos. El mateix pot passar amb la fibra.


FruitaUna dieta antiinflamatòria pot servir com a teràpia complementària per a moltes afeccions que empitjoren amb la inflamació crònica, com per exemple, l'artritis reumatoide, la psoriasi o l'asma. També passa amb la malaltia de Crohn a l'intestí, la colitis, la malaltia inflamatòria intestinal, el lupus, la malaltia d'Hashimoto (que produeix hipertiroïdisme) i la síndrome metabòlica, un conjunt d'afeccions que solen produir-se de forma conjunta i que inclou la diabetis tipus 2, l'obesitat, la pressió arterial alta i les malalties cardiovasculars. Els científics creuen que la inflamació juga un paper molt important en això.

Per evitar-ho s'ha d'incloure una varietat d'ingredients saludables en la dieta. Una dieta antiinflamatòria ha de combinar productes rics en nutrients per proporcionar una gamma d'antioxidants àmplia. A més de les verdures i fruites, productes com el peix blau i l'oli d'oliva són fonamentals. També és aconsellable limitar el consum de productes amb gluten, almenys durant una temporada, perquè té efectes inflamatoris.


Oli olivaUna dieta vegetariana pot ser una opció per a les persones que busquen reduir la inflamació. Els estudis confirmen que els que la segueixen tenen nivells més baixos de diversos marcadors inflamatoris, perquè hi ha evidències que els productes animals poden augmentar el risc d'inflamació sistèmica i resistència a la insulina.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat