L'assumpte de l'esmorzar preocupa molt els pares. Durant anys hem escoltat que és un dels àpats més importants del dia i que condiciona de forma important el rendiment escolar durant la jornada. Una cosa que coneixen i pateixen molts pares, que veuen com els seus fills se'n van a l'escola sense haver menjat res. Per a molts nens i adolescents, igual com passa entre adults, menjar acabats d'aixecar no és fàcil i se senten molt inapetents en començar el dia.

És cert que els últims estudis han fet caure el mite que l'esmorzar és l'àpat més important de la jornada, un mantra que s'ha repetit durant molt temps, però que s'ha demostrat que no compta amb cap evidència científica. També hi ha qui opina al contrari i els defensors de mètodes com el dejuni intermitent creuen que no menjar res fins al migdia és molt bo per a la salut.

Cereals (1)

El cert és que en el cas de la població adulta és més discutible, però existeix bastant consens sobre que tant en la infantesa com en l'adolescència és important esmorzar bé i que aquest àpat del dia aporta un percentatge important del total de les calories consumides durant la jornada. Tanmateix, la realitat és que els estudis demostren que aproximadament el 50% no ho fa correctament. Les raons? Doncs generalment la falta de gana a l'aixecar-se, les presses i la falta de costum.

Segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), l'esmorzar és l'àpat més important del dia i hauria de cobrir entre un 20 i un 35% de les necessitats calòriques diàries del nen, perquè després de les hores de son i dejuni, el cos necessita l'energia de l'esmorzar per començar les activitats del dia. Quines conseqüències té no fer-ho correctament? Doncs, en principi, la falta de concentració i el baix rendiment físic i intel·lectual de manera immediata. I més a llarg termini, existeixen estudis com aquest dut a terme a la Universitat de Harvard que conclou que saltar-se l'esmorzar pot elevar el risc d'infart, principalment en els homes. Però no només això, sinó que augmenta el risc de patir obesitat, pressió arterial elevada, colesterol alt i diabetis.

Com ha de ser l'esmorzar

En principi un esmorzar equilibrat ha d'estar compost llet o derivats lactis, hidrats de carboni i fruita fresca per aportar energia, proteïnes. L'adequat és fer-ho a la taula, i no dempeus o al cotxe. Ha de durar almenys 15 minuts i el millor, si es pot és fer-ho, en família.

És important tenir en compte les preferències del nen, perquè existeixen moltes variants per oferir un esmorzar correcte. Des de substituir el vas de llet per altres lactis com el iogurt, el quefir o la mantega natural, fins a provar noves receptes com el porridge. S'han d'evitar els cereals que continguin massa sucre en la seva composició. És més aconsellable una torrada amb una llesca de pa integral, uns quants flocs de cereals de blat de moro o civada, muesli...

Civada

Aquests són alguns esmorzars alternatius molt rics i plens de nutrients que són molt adequats:

  • Porridge de civada amb llet i fruits vermells. S'escalfa la llet, després s'afegeix la civada fins que formi unes farinetes. Després s'afegeixen els fruits vermells.
  • Un ou a la planxa barrejat amb un plàtan i una miqueta de xocolata negra. Juntament amb algun lacti, proporciona als nens moltes vitamines.
  • Unes torrades de pa integral i una mica de tomàquet triturat, també acompanyat per un lacti.

És important tenir en compte que la presentació és fonamental, sobretot per als nens més petits.