La inflamació crònica pot donar-se amb certes malalties com l'asma, l'artritis reumatoide, la diabetis tipus 2, la psoriasi i l'obesitat. Les persones amb aquestes malalties poden tenir nivells més alts de marcadors inflamatoris als seus cossos. Encara que hi ha molts factors que poden estar involucrats en la inflamació, determinats aliments poden augmentar o disminuir els símptomes.

Aliments que provoquen inflamació

Molts aliments poden empitjorar els símptomes de la inflamació. Aquests aliments inclouen el sucre, els greixos trans, els carbohidrats refinats i les carns vermelles o processades.

  • Sucre

Una dieta alta en sucre pot afectar la inflamació crònica en augmentar els marcadors inflamatoris a la sang. A més, el consum excessiu de sucre pot augmentar els marcadors inflamatoris en els nens i provocar inflamació crònica.

A més, la fructosa pot causar inflamació cel·lular. L'excés de fructosa també pot augmentar el greix al voltant dels òrgans abdominals i augmentar la quantitat de greix al fetge.

  • Grasses trans

Els greixos trans poden augmentar els marcadors inflamatoris i el risc d'inflamació crònica, el que pot provocar malalties com la diabetis i les malalties cardiovasculars. Els greixos trans també poden elevar els nivells de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) mentre redueixen les lipoproteïnes d'alta densitat (HDL), una combinació que pot augmentar el risc de malaltia cardíaca.

Encara que la carn de boví i els productes lactis contenen petites quantitats de greixos transnaturals, la majoria dels greixos trans es produeixen quan els fabricants agreguen hidrogen a l'oli vegetal. Els greixos trans poden aparèixer a les etiquetes com a oli hidrogenat i poden trobar-se en aliments processats, productes enfornats o aliments fregits.

Salsitxes i carn

  • Carbohidrats refinats

Els carbohidrats refinats tenen un índex glucèmic alt, que pot augmentar un tipus de proteïna anomenada productes de glicació avançada (AGE), que poden augmentar la inflamació. Aquest tipus de carbohidrats inclouen productes de farina blanca com el pa blanc, les pastes, algunes galetes, l'arròs blanc, alguns cereals, i la carn vermella i processada.

Aliments antiinflamatoris

Si bé els aliments amb alt contingut de sucre o els aliments processats poden empitjorar la inflamació, un règim d'alimentació saludable basat en aliments frescos, com verdures i fruites, pot ajudar a reduir els símptomes.

Els següents aliments poden tenir efectes antiinflamatoris:

  • Fruites i verdures

Moltes fruites i verdures, com les baies, les pomes i les verdures crucíferes, tenen un alt contingut d'antioxidants i polifenols que poden tenir efectes antiinflamatoris.

  • Fibra

L'augment de la fibra dietètica pot ajudar a reduir certes citocines inflamatòries.

  • Peix blau

Certs peixos grassos contenen àcids grassos omega-3, que poden ajudar a reduir els nivells corporals de proteïnes inflamatòries.

  • Fruita seca

Alguna fruita seca pot ajudar a reduir tant el risc de malalties cardiovasculars com la diabetis.

  • Cúrcuma

La curcumina, present en la cúrcuma, està reconegut com un element que millora les condicions de salut inflamatòries.