La covid-19 s'ha tornat a disparar a Catalunya, després que s'hagin registrat 4.531 positius durant l'última setmana (del 24 al 30 de juliol) —la xifra més alta del 2023, amb una tendència ascendent en ple estiu—. És així que els metges han enviat un missatge d'alerta, per actuar amb "sentit comú". "Davant sospita, realitzeu test, i si sou de grups de risc, consulteu al metge. I sigueu prudents: protegiu-vos i protegiu els altres", ha expressat a Twitter el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós. Tot i això, ha deixat clar que els casos detectats són "la immensa majoria lleus" i que "no hem d'estar intranquils". Recordem que fa gairebé un mes del punt final a l'emergència sanitària a l'estat espanyol, així com de l'obligatorietat de dur mascareta als centres sanitaris.

Evolucio covid 19 2023
Evolució de diagnòstics de covid-19 a Catalunya del gener a l'agost del 2023 / Salut

També a Twitter, la infectòloga de l'Hospital Clínic Carol Garcia-Vidal ha avisat que la xifra de positius de covid-19 detectats a l'atenció primària està "disparada". "I això que se segueixen fent pocs tests", ha afegit. És així que ha procedit a oferir tot un seguit de consells, com ara fer-se un test en cas de febre o mal estat general, que les persones d'un grup de risc consultin el seu metge per beneficiar-se d'iniciar un tractament antiviral precoç, l'ús del paracetamol per a la població general i recuperar les mesures de seguretat que es van estendre durant la pandèmia com quedar-se a casa, l'ús de la mascareta, la higiene de mans i evitar el contacte amb persones de risc —un consell compartit amb l'epidemiòleg Antoni Trilla: "Prudència, especialment en i amb els grups de risc elevat".

Crítiques a Salut i més ingressos per covid-19

Així mateix, també hi ha hagut queixes perquè el Departament de Salut encara no ha avisat la gent de la tendència a l'alça. "És una pena, perquè podríem tractar precoçment la gent de més risc i evitar complicacions, ingressos hospitalaris i fins i tot morts... La gent que s'infecta ho està passant francament malament!", ha respost Garcia-Vidal a aquesta crítica contra la conselleria de Manel Balcells.

I és que, pel que fa a les hospitalitzacions, el nombre de persones ingressades amb covid en llits convencionals mostra una tendència ascendent —amb 376 persones ingressades, 66 més que la setmana anterior—. També és veritat que els ingressos a les UCI s'han mantingut estables, amb tretze persones ingressades per aquesta malaltia.