La campanya de vacunació de grip i covid per a persones vulnerables s'ha avançat a finals de setembre, segons ha decidit aquest dimarts la Comissió de Salut Pública —on estan representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. És a dir, començarà l'última setmana d'aquest mes de setembre, s'allargarà durant el mes d'octubre i anirà destinada a determinats grups diana com majors de 60 anys, persones amb condicions de risc, persones embarassades i personal sanitari.

Durant la reunió d'aquest dimarts, s'ha analitzat l'evolució de la situació epidemiològica i s'ha assenyalat que en les últimes setmanes "s'ha detectat un lleuger augment, que s'està estabilitzant". La taxa estatal ronda els 130 casos per cada 100.000 habitants a l'Atenció Primària, mentre que se situa en 3 casos per 100.000 habitants els qui requereixen hospitalització.

Vacunació dels nadons contra la bronquiolitis

D'altra banda, la Comissió de Salut Pública també ha aprovat recomanar la vacunació dels nadons contra la bronquiolitis —concretament, els nadons de risc (prematurs de menys de 35 setmanes, amb immunodepressió severa, amb síndrome de Down o en cures pal·liatives) i els nadons de fins a sis mesos. Tècnicament, es tracta de la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS). 

Els directors generals de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes han mantingut els criteris perfilats al juliol pels quals s'establia que havia de començar amb els nens de fins a 24 mesos amb alt risc de malaltia greu. Després, es passarà als menors de 6 mesos a l'inici o durant la temporada de VRS (els nascuts entre el primer d'abril del 2023 i el 31 de març del 2024). Es prioritzaran els que neixin durant la temporada, que "hauran de rebre nirsevimab de manera molt precoç, preferiblement en les primeres 24-48 hores després del naixement", per la major gravetat de la malaltia en els primers dies de vida. Els qui hagin nascut d'abril en endavant "s'immunitzaran al més aviat possible", idealment abans d'octubre. 

Les vacunes de la grip i la covid

Tornant a les vacunes de la grip i la covid, cal dir que serà la tercera campanya que ambdues s'administren de manera conjunta i que coincideix amb un moment en el qual coincideix amb unes setmanes de lleuger augment de la covid-19. Serà la cinquena dosi, que està recomanada per als majors de 60 anys, les persones de més de 5 anys internes a residències i centres de discapacitat o institucionalitzades de manera prolongada i residents en institucions tancades, menors de 60 anys en condicions de risc (diabetis, càncer, malaltia renal...), persones embarassades en qualsevol semestre de gestació i durant el puerperi, així com convivents amb persones immunodeprimides.

També es recomana per al personal de centres sanitaris i sociosanitaris públics i privats (excepte estudiants, als quals només se'ls recomana vacunació davant la grip) i treballadors de serveis públics essencials. La novetat és la inclusió del personal dels establiments sanitaris, com les farmàcies. Finalment, cal dir que les vacunes que rebran seran "preferentment" les adaptades a les noves variants. A Europa, només la de Pfizer té el suport de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). També s'ha d'esmentar la de Moderna, autoritzada aquest dilluns als EUA; i la de Novavax, que no és d'ARN missatger.