Els ous són un dels aliments que més consumim. En qualsevol dels seus formats serveixen com a plat en si mateix, com a acompanyament d'un altre aliment principal o com un ingredient més d'un plat més elaborat. Es tracta d'un producte bastant simple: closca, rovell i clara, però dona tant de si i el tenim tan present diàriament, que convé saber com l'hem de conservar i manipular-lo per no cometre errors que poguessin costar-nos un problema de salut.

Com emmagatzemar els ous frescos

Malgrat que la majoria de la gent es desfà de la capsa de cartró en la qual venen els ous en arribar a casa i els col·loca a la nevera, l'ideal és emmagatzemar-los en el mateix cartró. Les raons són diverses i convé tenir-les en compte per afavorir la nostra salut.

Ous a la caixa|capsa

D'una banda, el cartró protegeix els ous i evita que absorbeixin olors fortes d'altres aliments presents a la nevera a través dels milers de petits porus que té la closca de l'ou. A més, s'aconsegueix veure més fàcilment la seva data de caducitat, que encara que apareix també imprès en cada unitat, no és tan senzill de llegir i sovint no se'ls presta la deguda atenció. Finalment, conservar-los a la capsa original assegura que els ous estiguin sempre emmagatzemats en la posició ideal, amb el seu extrem més gran cap a dalt. Una actitud que permet que el rovell romangui centrat, que és el desitjable.

Els ous no s'han d'emmagatzemar a la porta de la nevera, sinó a les prestatgeries de l'interior de l'electrodomèstic. La raó és que d'aquesta manera sempre mantindran un temperatura més constant i més fresca que a la porta, que sempre està més en contacte amb la cuina cada vegada que obrim la nevera. 

Com emmagatzemar els ous en altres formats

Els rovells i les clares sobrants d'ou cru han de guardar-se en recipients hermètics i emmagatzemar-se a la nevera immediatament. Per evitar que els rovells s'assequin convé cobrir-los amb una mica d'aigua freda.

Quant als ous durs, és habitual notar una olor com a gas quan es guarden a la nevera. Aquesta olor és causada pel sulfur d'hidrogen, que es forma a la clara quan es bullen els ous. No cal preocupar-se perquè no afecta a la salut i no tarda gaire temps a marxar.

Truita

Temps d'emmagatzemament recomanats

Els ous frescos amb closca no han de romandre al frigorífic més temps del que s'indica en la seva data de caducitat. Les sobres de rovells i clares poden aguantar des de 2 a 4 dies, mentre que els ous durs poden mantenir-se en fred fins a una setmana. Finalment, els plats preparats amb ou que es conservin a la nevera no haurien d'estar-hi més de 4 dies.