Una de les principals preocupacions dels pares és la qualitat del menjar que els seus fills ingereixen a l'escola. En el cas de l'educació pública, gairebé el 75% dels alumnes van al menjador escolar i les xifres augmenten cada any.

Per això és important saber els criteris que se segueixen per saber com s'estan alimentat els nens. La llei de Seguretat Alimentaria de 2001 dedica un capítol als menús servits als menjadors escolars, recollint l'obligació de ser revisats per les administracions sanitàries i educatives, i per professionals formats específicament en Dietètica i Nutrició.

Mobiliari menjador

La guia de referència sobre això és el Document de consens sobre l'alimentació és els centres educatius, recolzat pel Ministeri i diverses associacions mèdiques. Segons consta a les seves pàgines, el menjador escolar, com a servei educatiu complementari a l'ensenyament, haurà d'atendre els següents objectius, i per tant, poden ser exigits pels pares.

>Educació per a la salut, higiene i alimentació que té per objectiu desenvolupar i reforçar l'adquisició d'hàbits alimentaris saludables, normes de comportament i correcte ús i conservació dels estris del menjador.

>Educació per a la responsabilitat fent partícip els nens en les tasques, intervencions i projectes que es desenvolupin als menjadors.

>Educació per al lleure, planificant activitats de lleure i temps lliure que contribueixin al desenvolupament de la personalitat i al foment d'hàbits socials i culturals.

>Educació per a la convivència, fomentant la companyonia i les actituds de respecte, educació i tolerància entre els membres de la comunitat escolar, en un ambient emocional i social adequat.

D'altra banda, segons l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària, l'alimentació adequada ha de tenir un consum ocasional de greixos (tret d'olis d'oliva i llavors; gira-sol, blat de moro, soja, etc.), dolços, brioixeria, caramels, pastissos, refrescos, gelats i carns grasses, embotits, i patés.

Menjada escola

A la setmana, es recomana consumir 3-4 racions de peix, 3-4 racions de carns magres, 3-4 racions d'ous, 2-4 racions de llegums i 3-7 racions de fruita seca. I diàriament, 2-4 racions de llet, iogurt i formatge, 3-6 d'oli d'oliva, 2 racions de verdures i hortalisses, 3 de fruites, 4 de pa, cereals, pasta, patates o arròs i 8 d'aigua.

Tenint en compte això i l'alimentació que porten a casa, es pot saber si els nens s'estan alimentant correctament, perquè una dieta equilibrada és bàsica per al seu creixement i desenvolupament.