És molt habitual que quan el cansament es manifesta en les persones, aquestes escullin ingerir un refrigeri ensucrat per poder mantenir-se despertes i actives. Sempre hem escoltat que el sucre és un dels millors factors a l'hora d'espavilar-se quan la fatiga fa efecte.

Tanmateix, un estudi recent ha revelat que és millor substituir el sucre i els aliments que contenen greixos saturats amb vegetals quan es busca minimitzar l'impacte del cansament i el son. Els resultats del treball científic han estat publicats en l'American Journal of Lifestyle Medicine.

Ametlles Unsplash

Quan una persona no ha adormit prou, el cansament que arrossega afecta a la claredat amb què pren les seves decisions i a tenir una menor falta de voluntat de manera inconscient. Per això, el més habitual és que es decanti per aliments poc saludables abans que pels saludables; que prefereixi ingerir una cosa ràpida amb altes dosis de sucre.

Un estudi d'aquest mateix any publicat en el Journal of Neuroscience confirma els resultats del treball anteriorment citat i afegeixen que quan algú es troba cansat, gasta més diners en comprar snacks o mossades dolces que els dies en què es troba en plena forma. Però no només el sucre és un ingredient determinant en la decisió d'alimentar-se quan el son o les forces flaquegen. Els aliments rics en greixos saturats i els salats també són presents als primers llocs de l'apetència en aquests casos.

Les màquines de vending són un exemple clar de com es consumeixen a tota velocitat tota mena de snacks dolços i salats o begudes gasoses en llocs on el descans no és particularment present; llocs com hospitals, fàbriques on es treballa per torns, etc.

El més curiós és que no som conscients que seguir una dieta saludable ajuda a disminuir la sensació de fatiga. Un equip d'investigadors de la Universitat de Stanford va decidir comprometre's en l'estudi de l'impacte que podia tenir la dieta quan es donen casos de certa privació del son en les persones. Van posar fil a l'agulla després que fes un temps que els mateixos membres de l'equip patien a les seves pròpies carns el cansament i l'intent de combatre'l alimentant-se dels poc saludables snacks.

Per a això, van aprofitar un estudi previ realitzat per altres investigadors en què les persones objecte del treball eren 245 metges de la seva mateixa universitat. Les dietes que havien dut a terme els doctors el 2016 es van dividir en tres tipus clarament diferenciats. Una majoritàriament vegetariana, una altra de rica en proteïnes i una d'última basada, sobretot, en sucres i greixos saturats.

Poma|Illa

La primera conclusió que va donar l'estudi va ser que aquells que s'havien decantat pel sucre i els greixos saturats patien més problemes amb el son, mentre que la dieta basada en vegetals provocava una menor incidència del cansament en els metges. Respecte a l'alimentació basada en proteïnes no es van extreure conclusions rellevants.

Segons els autors del treball, les empreses i els treballadors haurien de tenir en compte els beneficis que suposa substituir els productes dolços i salats i els refrescos per fruita, verdura i, fins i tot, batuts i barretes de proteïnes. Un canvi, que basat en els resultats de l'estudi, beneficiaria la sensació de descans i l'aparició d'un nivell de concentració més gran.