La colquicina podria reduir un 25% les hospitalitzacions provocades pel coronavirus, segons un assaig internacional de l'Institut de Cardiologia de Mont-real amb més de 4.000 pacients al Canadà, Estats Units, Espanya, Sud-àfrica, Brasil i Grècia. Això sí, s'ha d'administrar molt aviat quan es detecta. El medicament també podria reduir la necessitat de ventilació mecànica en un 50% i un 44% les morts per Covid, tot i que aquestes xifres es basen en un menor nombre de casos, per tant és més difícil treure'ns conclusions encara. 

Les dades, però, com qualsevol estudi científic, encara estan pendents de ser revisades i pendents de publicació en una revista científica. 

La colquicina té propietats antiinflamatòries i extret d'una planta l'any 1.820 coneguda per alleugerir dolors a les articulacions. Es creu que podria ser útil contra el coronavirus precisament perquè podria controlar la inflamació que provoca el nou coronavirus. 

Fa molt temps que la colquicina es fa servir, tot i que en els últims anys ha estat substituïda per altres antiinflamatoris amb menys efectes secundaris, com un medicament útil per controlar els dolorosos atacs de gota, una malaltia on la persona és incapaç d'eliminar, per si mateixa, l'àcid úric que s'acumula, especialment a les articulacions. 

Com s'ha fet l'estudi

Tal com va comentar l'Institut de Mont-real a través d'un comunicat de premsa i recull la CNN, 4.488 pacients van ser estudiats després d'administrar-los colquicina. Després d'eliminar els 329 voluntaris perquè el seu diagnòstic no va ser comprovat per una prova PCR, l'anàlisi dels 4.159 pacients on sí que es va comprovar el diagnòstic del coronavirus mitjançant aquesta prova, va demostrar que l'ús d'aquest antiinflamatori es podia associar amb reduccions estadísticament significatives en el risc de mort o hospitalització en comparació amb els que van rebre placebo.

Què diuen els científics

Tot i els bons resultats, els especialistes demanen anar amb compte. Els resultats han estat anunciats a través d'un comunicat de premsa i encara no s'han publicat en una revista científica. Per tant, cal esperar més detalls per donar més credibilitat a l'estudi. 

 

Imatge principal: personal sanitari fent tests ràpids a l'Hospital de Sant Pau a Barcelona / Sergi Alcazar