El virus que provoca el refredat comú pot expulsar al virus que causa el coronavirus de les cèl·lules de l'organisme. Així ho exposen uns científics del Regne Unit i ho recull un article de la BBC Mundo. D'aquesta manera, segons investigadors de la Universitat de Glasgow, a Escòcia, sembla que el rinovirus que causa el refredat triomfa sobre el coronavirus. 

Els beneficis poden ser la curta durada dels virus, però expliquen que el rinovirus està tan estès que podria ajudar a suprimir el SARS-CoV-2. D'aquesta manera, el portal britànic posa un exemple pràctic per comprendre la situació. Així, cal pensar en les cèl·lules del nas, la gola i els teus pulmons com si fossin una filera de cases. Una vegada que un virus ingressa, pot mantenir la porta oberta perquè hi entrin altres virus o pot ser tancada amb clau i mantenir la seva nova llar per a ell sol. El virus de la grip és un dels patògens més egoistes i gairebé sempre infecta sol. Altres, com els adenovirus, semblen més aptes per compartir casa. S'ha especulat molt sobre com el SARS-CoV-2 es comporta en les interaccions "virus-virus". El desafiament per als científics és que després d'un any de distanciament social s'ha alentit la propagació de tots els virus i ha dificultat molt el seu estudi, assenyalen. 

Què s'ha estudiat i com

L'equip del Centre d'Investigació de Virus a Glasgow va fer servir una rèplica de revestiment de vies respiratòries, fet al mateix tipus de cèl·lules i la va infectar amb SARS-CoV-2 i rinovirus, que és una de les infeccions més extenses en persones si una causa del refredat comú.

Posteriorment, quan el rinovirus i el SARS-CoV-2 van ser alliberats al mateix temps, només el rinovirus va tenir èxit en la infecció. Les vegades que el rinovirus es va alliberar amb un avantatge de 24 hores, el SARS-CoV-2 no va tenir cap oportunitat de guanyar o posar-se per davant. Fins i tot, quan se li va donar un avantatge de 24 hores, el rinovirus li va passar la mà per la cara. Així, el doctor Pablo Murcia explicava a la BBC que "està fortament inhibit pel virus". "Això és absolutament emocionant perquè si té una alta prevalença de rinovirus, això podria detenir noves infeccions de SARS-CoV-2".

El mateix article parla d'altres experiments que han demostrat que el rinovirus desencadena una resposta immune dins de les cèl·lules infectades, fet que bloqueja la capacitat del SARS-CoV-2 per fer còpies de si mateix.

Què passarà en el futur?

Murcia detalla que la vacunació i les mesures de més higiene "podrien reduir considerablement la incidència de SARS-CoV-2, però l'efecte màxim provindrà de la vacunació". Així, el professor Lawrence Young, de l'Escola de Medicina de Warwick detalla, també al portal britànic, que els rinovirus humans, la causa més freqüent del refredat comú són "altament transmissibles". 

Així, afegeix que aquest estudi suggereix que aquesta infecció comú podria afectar la càrrega de coronavirus i influir en la propagació del SARS-CoV-2, particularment durant els mesos de tardor i hivern, quan els refredats són més freqüents". Encara es desconeix, però, com impactarà aquest fet en hiverns futurs. De fet, els experts assenyalen que el coronavirus podria encara estar present i que les infeccions que s'ha suprimit durant la pandèmia, podrien recuperar-se a mesura que disminueixi la immunitat contra elles. 

El coronavirus podria convertir-se en un refredat?

Malgrat tot, encara hi ha moltíssima incertesa sobre la fi del coronavirus i com aquest podria evolucionar (o no). El coronavirus podria viure sempre entre nosaltres, provocant una malaltia endèmica. És a dir, el virus SARS-CoV-2 està condemnat a no desaparèixer com ho van fer els últims dos coronavirus. Aquesta és la hipòtesi que impactava amb força el passat mes de gener i que defensen ara els científics. La bona notícia, si és que n'hi ha una entre tanta incertesa, és que deixarà de tenir la força que té actualment.

Que el virus acabi tenint la incidència d'un refredat no vol dir que perdi força, avisaven ja fa uns mesos. La clau o l'explicació rau en la immunització de la població, que serà molt més alta gràcies a la vacuna. 

 

 

Imatge principal: ampliació de microscopi electrònic de transmissió mostra SARS-CoV-2, aïllat d’un pacient als EUA, que emergeix de la superfície de cèl·lules cultivades al laboratori / Flickr Niaid