Els cigarrets electrònics són una font de contaminants, entre els quals hi ha els metalls pesants, que perjudiquen greument la salut i el medi ambient. Així ho ha denunciat la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica en un article publicat a Archivos de Bronconeumología.  Al text es recull que els metalls, inclosos els elements de terres rares, coneguts en anglès com rare earth elements (REE), són tòxics fins i tot a baixes exposicions.

La contaminació per metalls pesants ha augmentat en l'última dècada, a causa del desenvolupament, ús i consum de dispositius tecnològics i electrònics com a tablets, smartphones, ordinadors o piles recarregables, la qual cosa constitueix un nou risc per a la salut. Els cigarrets electrònics són una altra font potencial d'e-escombraries (escombraries electròniques generades per aquests aparells), entre les que s'inclouen metalls com l'arsènic, el cadmi, el crom, el plom i el mercuri.

Cigarret electrónico

La contaminació per metalls pesants ha augmentat per l'expansió de la tecnologia

Els REE són metalls que inclouen l'escandi, l'itri i 15 elements del grup dels lantànids (lantà, ceri, praseodimi, neodimi, prometi, samari, europi, gadolini, terbi, disprosi, holmi, erbi, tuli, iterbi i luteci), que ocasionen la denominada e-escombraries. A l'informe es recorda que "l'agricultura del tabac presenta certes característiques que la fan més susceptible a acumular tòxics".

Així mateix, conclou que "el consum de cigarrets i, fins i tot, de cigarrets electrònics representa una font d'exposició a elements que sresulten contaminants emergents i que han estat denominats REE" i destaca amb contundència que "l'evidència existent fins al moment sobre el cúmul d'aquests metalls als cigarrets i els cigarrets electrònics és inqüestionable".

Entre els estudis que se cita a la revisió, es troba la investigació publicada a Environmental Research que ha analitzat la presència de 42 metalls pesants a la sang de no fumadors, fumadors i consumidors de cigarrets electrònics.

En aquest estudi, els fumadors presenten els nivells més importants de coure, molibdè, zinc, antimoni i estronci, i els vapejadors de seleni, plata, estany i vanadi. El beril·li, l'europi i els lantànids s'han detectat amb més freqüència en els vapejadors que en els fumadors i, a més, l'11,8% troben més de 10 elements REE diferents. En vapejadors, els nivells sèrics de ceri i erbi augmenten a mesura que s'incrementa el seu consum. Els autors conclouen que el fum de tabac és una font important de metalls pesants, mentre que els cigarrets electrònics són una font potencial de REE.

Cigarrets electrónicos_vapear

En els vapejadors l'exposició a metalls pesants augmenta a mesura que s'incrementa el seu consum

Els autors també citen els resultats d'un altre estudi a Environmental Research que ha analitzat les concentracions de 33 metalls tòxics utilitzats en la indústria tecnològica, per tant generadors d'e-escombraries, tant en cigarrets manufacturats com de lligar, al paper, en el tabac (negre i ros), inclosos els cigarrets prims, i elsseus filtres.

Les troballes de l'esmentat estudi conclouen que el tabac negre és el que conté més metalls tòxics, inclosos els REE, que pràcticament doblen els trobats als cigarrets prims, si bé aquests cigarrets tenen altes concentracions de plata; i que el paper per embolicar el tabac modifica significativament les concentracions d'aquests elements.

En canvi, el paper dels cigarrets rossos és el que té menys concentració aquests elements. Quant al paper de lligar, aquests elements, també són presents en diferents concentracions i, quan el paper es ven amb saboritzants i combustió més ràpida, contribueix a més nivells d'aquests metalls pesants.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat