Deixar de prendre sucre no és fàcil. És addictiu, té un sabor molt agradable i cada vegada més productes el contenen entre els seus ingredients. Hi ha molts estudis que demostren que consumir-lo ens fa sentir bé emocionalment, per això, malgrat els efectes secundaris negatius, la major part de la gent no l'aparta de la seva dieta.

Com una droga

Tanmateix, hauríem de reduir el seu consum, tal com alerten els especialistes. Al principi costa, perquè el nostre cervell s'acostuma al sucre com si fos una recompensa, activa els circuits neuronals que se n'encarreguen i allibera la producció de les hormones del plaer, la serotonina i la dopamina. Els estudis han demostrat que quan algú deixa de menjar sucre, es produeixen efectes similars a quan les persones deixen les drogues. Es pot experimentar esgotament, mals de cap i irritabilitat. Algunes persones fins i tot tenen problemes gastrointestinals.

Deixar el sucre és com passar un període d'abstinència i ens fa sentir malament. En algunes persones es presenten episodis de tristesa i fins i tot símptomes de depressió, però només és una fase en què el nostre organisme s'ha d'acostumar als nivells baixos de glucosa, dopamina i serotonina. Aquest període sol durar aproximadament una setmana.

Els beneficis de deixar-lo

A partir de llavors, apareixen els primers beneficis de reduir la seva ingesta. En primer lloc, es recupera l'energia. És una de les conseqüències més notables. Les persones se senten amb més ganes d'afrontar el seu dia a dia i no tenen la sensació de necessitar menjar contínuament. A més, es redueix la inflamació crònica, una resposta del nostre cos i del nostre sistema immunitari que afavoreix l'aparició de certes malalties com el càncer. Està demostrat que la ingesta de sucre és precursora d'aquesta condició. Per això una de les conseqüències més visibles de la reducció del seu consum és una millora de l'estat de la pell, perquè la inflamació disminueix i s'enforteix la formació d'elastina i col·lagen.

Un altre dels beneficis és la millora de la qualitat del son. Els aliments que contenen altes quantitats de sucres refinats redueixen el grau de son d'ones lentes (SWS), el son reparador que consolida els records i la informació apresa al llarg del dia, i el son de moviments ràpids dels ulls (REM), la fase de son. En menjar menys sucre, disminueixen les vegades en què una persona es desperta de nit.

En reduir el seu consum, el normal és començar a perdre pes si se segueix una dieta equilibrada, ja que els aliments rics en aquest component són molt calòrics. A més, provoquen una activitat constant del pàncrees que ha de segregar insulina per equilibrar els nivells de glucosa en sang. La funció del fetge també millora i es redueix considerablement la possibilitat de tenir un accident cardiovascular, igual com el desenvolupament d'altres malalties com el càncer. Els efectes no es produeixen immediatament, però ingerir menys sucre i sobre tot el refinat i afegit als aliments, té una gran quantitat de beneficis per al nostre organisme.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat