La Comunitat de Madrid abonarà a la Creu Roja 133.512 euros mensuals durant mig any per la prestació d'un servei de suport a la vacunació de la Covid-19, segons informa aquest dimarts eldiario.es. El diari digital aporta el contracte privat amb Creu Roja i l'ordre de la licitació, ratificada el passat 29 de desembre pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. El servei es prestarà de dilluns a divendres laborables en horari de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores per dotze equips de vacunació diaris —en total 25 persones— durant la vigència del contracte, segons explica l'ordre.

Cada equip de vacunació estarà compost per una infermera i una auxiliar d'infermeria titulars, degudament equipades i amb experiència acreditada mínima d'un any en programes de vacunació. L'execució, amb caràcter d'emergència, del "Servei de Suport a la vacunació davant la Covid-19 a la campanya 2021 a la Comunitat de Madrid", tindrà un import total de 804.098 euros.

L'ordre explica que la normativa de contractes del sector públic disposa que quan l'Administració hagi d'actuar de manera immediata a causa de situacions que suposin greu perill, podrà utilitzar la tramitació d'emergència i el règim excepcional, i per això ha sol·licitat "un únic pressupost" per a l'esmentat servei a Creu Roja (contractació lliure).

El gruix de l'import dels 130.000 euros mensuals es dedicarà a despeses de personal, entorn de 90.000, i la resta correspon a la compra d'uniformes, de material de socors i emergències, equips informàtics, rènting de vehicles i neteja.

Ahir, el conseller de Sanitat va argumentar que en una situació de pandèmia cal utilitzar tots els recursos necessaris, tant públics com privats, mentre que el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, va assegurar que Madrid té capacitat per posar més de 24.000 vacunes cada setmana, i va garantir que no hi ha cap problema "ni logístic ni de personal" per administrar-les.

Crítiques de la sanitat pública

L'Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de Madrid rebutja en un comunicat que el Govern regional hagi "privatitzat" la vacunació de la Covid-19 mitjançant l'esmentat contracte amb la Creu Roja.

Això, afegeix, evidencia "la incapacitat de la conselleria de Sanitat per gestionar la vacunació, i l'abandonament dels serveis públics a mans privades, quan l'alternativa lògica, i que estan seguint les altres comunitats, és la contractació de personal de reforç per a aquesta activitat que posteriorment hauria d'incorporar-se per reforçar l'Atenció Primària".

D'altra banda, qualifica de "vergonya" que la presidenta Isabel Díaz Ayuso sol·liciti més vacunes "sense ni tan sols tenir organitzada la logística per poder administrar les que ja havia rebut. Una vegada més s'aprofita la pandèmia per privatitzar en lloc de reforçar la sanitat pública", conclou la nota de premsa.