Catalunya s'apropa als mil casos confirmats de verola del mico, després de sumar 283 contagis en l'última setmana. Si la setmana passada hi havia un total de 662 infeccions, aquest divendres s'ha arribat a la xifra total de 945 positius des de l'inici del brot. Parlem d'un augment del 42% en set dies, d'acord amb les dades actualitzades del Departament de Salut. Fins ara s'han notificat un total de 1.082 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals se n'han confirmat fins al moment 945. 

Salut especifica que "la majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 12 de juliol del 2022". La majoria han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema, unes lesions que s'han localitzat en les àrees genial, perioral o perianal. Les complicacions greus descrites són la proctitis i l'afectació ocular, que han arribat a requerir hospitalització (tot i que ja s'han donat d'alta). "El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris", afegeix. 

Espanya, el país europeu amb més verola del mico

Davant d'això, el Departament de Salut treballa conjuntament amb entitats comunitàries per "conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico, recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització". De fet, precisa que "l’objectiu d’aquesta feina és conscienciar per donar a conèixer què és la verola del mico, com es contagia, quines són les vies de transmissió i el seu tractament". És per això que es porten a terme diferents accions comunicatives per informar la ciutadania, com ara mitjançant les aplicacions de cites Tinder o Grindr des del passat 14 de juny. També a les xarxes socials, alhora que s'ha distribuït material gràfic als hospitals on s'han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció tant de la salut com de la prevenció.

En l'àmbit estatal, el Ministeri de Sanitat ha informat aquest divendres de 2.835 casos confirmats de verola del mico. El territori més afectat és la Comunitat de Madrid, on s'han comptabilitzat almenys 1.211 contagis des de l'inici del brot. Amb aquestes xifres, Espanya és el país europeu amb més casos de verola del mico i se situa per davant d'Alemanya (1.859), el Regne Unit (1.735), França (912), Països Baixos (549) i Portugal (515). En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar dimarts que ja s'han superat les 9.200 infeccions arreu del planeta. Aquesta institució encara no ha declarat l'emergència internacional pel brot de verola del mico, però els seus experts es reuniran el pròxim dijous 21 de juliol per analitzar si és necessari fer-ho.

La verola del mico, present a la saliva i el semen

Sobre la malaltia, un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Hospital Clínic ha revelat que el virus de la verola del mico es detecta amb freqüència en la saliva i en el semen. La recerca publicada a la revista Eurosurveillance especifica que fins ara es coneixia ben poc sobre la possible presència del virus en diverses mostres biològiques (saliva, orina, semen...), si bé sí que se sap que es transmet per contacte directe amb les lesions d'un pacient infectat o per superfícies contaminades per aquestes lesions.

Alhora que va obrir la porta a vacunar els majors de 60 anys amb la quarta dosi contra la covid, la Comissió de Salut Pública va acordar dimarts la vacunació preventiva contra la verola del mico de les persones amb pràctiques sexuals de risc i dels contactes estrets amb perill i complicacions de malaltia greu. Concretament, va recomanar la "profilaxi preexposició" en persones "que mantenen pràctiques d'alt risc" i la "profilaxi postexposició" de contactes estrets de casos confirmats, sobretot en aquells amb alt risc de malaltia greu (població infantil, persones embarassades i persones amb immunodepressió). També es recomana per al personal sanitari i de laboratori amb contactes amb casos confirmats i que hagin tingut alguna incidència en l'ús d'equips de protecció individual (EPI).