La situació de la pandèmia de coronavirus està desbocada a Catalunya. Només aquest dimecres s'han registrat 4.876 nous contagis, segons dades del Departament de Salut, que ahir en va notificar 7.047. Això, sens dubte, està tenint les seves repercussions en els Centres d'Atenció Primària (CAP) que han incrementat l'activitat global entre un 10% i un 25% en una setmana.

Al detall, el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, ha especificat s'ha apujat entre un 10% i un 15% l'activitat no presencial; mentre que l'assistència telemàtica o amb eConsulta s'ha incrementat un 20% i un 25%.

D'altra banda, també ha indicat que el percentatge de positivitat de les proves per detectar el coronavirus (PCR i tests d'antígens) es troba per sobre del 10% -10,88% segons l'última actualització del Departament de Salut- i que aquest és un indicador molt sensible per prendre el pols assistencial de la Primària: "Quan ve més gent amb simptomatologia respiratòria i el percentatge de positivitat augmenta vol dir que alguna cosa està passant en increment de transmissió comunitària", ha defensat en una entrevista a l'ACN.

proves PCR escola Girona ACNUns sanitaris fan una prova PCR en una escola de Girona / ACN

Campanya de vacunació

A més, a aquesta situació cal afegir, també, que els CAP han assumit els darrers dies la campanya de vacunació de la Covid-19. "Se'ns solapa la prevenció amb l'atenció directa", ha manifestat la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués, que ha relatat que en el seu cas vacuna fent hores extra. 

La presidenta de l'AIFiCC explica que l'activitat als CAP és "frenètica" aquests dies entre l'atenció de les persones amb símptomes de Covid-19 i l'inici de la vacunació a les residències i entre els professionals sanitaris. També, han d'assistir a persones amb altres patologies. 

"Estem fent tota la vacunació fora de l'horari. No la podem fer dins d'horari perquè, si no, desatendríem la resta d'agendes programades de forma habitual per al malalt crònic. Busquem l'equilibri entre atendre els casos de Covid-19 i els altres pacients", explica Brugués en una entrevista a l'ACN.

Amb tot, tant Brugués com Sisó creuen que la Primària és la que ha de liderar la campanya de vacunació. "Les necessitats, les sabem les que estem al peu del dia a dia". Ens volem fer responsables de l'administració, seguiment i control de la vacuna" ha argumentat Sisó.