"La setmana que ve començarem a posar la segona dosi de la vacuna. Haurem d'esperar 7 dies perquè la persona hagi generat immunitat". Així ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que aquesta setmana s'acabaran de posar les vacunes de les residències verdes, és a dir, aquelles que no tenen cap brot de coronavirus. D'aquesta manera, la setmana que ve ja es podrà començar a administrar la segona dosi. Aquest cap de setmana, el temporal Filomena ha obligat a reprogramar algunes vacunes que estaven previstes, tot i això, Vergés ha volgut deixar clar que s'han rebut ajudes d'equips d'emergència i també del cos de mossos d'esquadra per poder dur a terme la campanya de vacunació amb certa normalitat en alguns punts. En total, ja s'han vacunat 68.306 persones a Catalunya.

Per altra banda, en una roda de premsa conjunta amb Interior, Vergés ha volgut tornar a insistir en la importància del teletreball després d'analitzar la situació epidemiològica: "Tothom que pugui, ha de teletreballar". En aquest sentit, ha reiterat que "no podem abaixar la guàrdia" i que cal "reduir la interacció". Així, ha subratllat que "allò que no sigui imprescindible, no es faci".

Fent un repàs de les dades, Vergés ha exposat que hi ha una incidència acumulada de 468,37, molt per sobre dels 400 punts, "unes dades que no es veien des de l'octubre".

La corba augmenta més a poc a poc

La corba del coronavirus actual evoluciona de manera diferent que la de l'octubre. Segons ha explicat el coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz, augmenta més a poc a poc. "El dia 3 d'octubre vam detectar que creixien en tres setmanes i va pujar als 6.000 casos. Ara fa cinc setmanes que estem creixent" i ha detallat que si ho féssim a la mateixa velocitat, estaríem al voltant dels 8.000. Ara bé, Mendioroz ja ha advertit que no ens podem relaxar perquè la nova variant del coronavirus, que es creu que podria ser més contagiosa, podria provocar alteracions o un creixement més ràpid.

Per altra banda, el coordinador també ha dit que, ara per ara, "és difícil distingir si els contagis actuals es deuen o no a les trobades nadalenques". Mendioroz ha insistit que el grau de conscienciació entre la població és important. 

L'ocupació dels llits d'UCI, preocupant

Aquest dilluns, hi ha uns 470 llits d'UCI ocupats per pacients amb coronavirus. És una xifra preocupant perquè ja se supera el 50% de la capacitat dels hospitals catalans. Una ocupació d'entre els 400-450 és la que permet mantenir l'activitat de Salut. I és justament amb aquesta capacitat que els centres apliquen plans de contingència. La xifra depèn, tal com a explicat la consellera, dels centres i del ritme d'ingressos que van tenint. 

Tant Vergés com Mendioroz han coincidit que l'ocupació de llits d'UCI és alta.