La cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, ha demanat aquest dimecres als ciutadans que no marxin de pont i respectin el confinament, davant el repunt de les dades de la pandèmia a Catalunya en les últimes hores. En declaracions a Catalunya Ràdio, la doctora ha reclamat "molta prudència" en els dies vinents, que la ciutadania segueixi les recomanacions de quedar-se a casa i "no faci la trampa" d'anar-se'n a dijous i tornar dilluns per defugir el confinament del cap de setmana.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

Pel que fa al trencament de la tendència a la baixa de les dades del coronavirus d'aquest dimecres, Campins ha xplicat que poden influir d'altres factors, com els cribratges massius que s'estan fent a diverses poblacions catalanes i que haurien permès detectar casos asimptomàtics.

En tot cas, l'experta ha pregat a tothom la "màxima solidaritat" amb la situació i també amb el personal sanitari, que porta mesos tensionat amb la pandèmia perquè "si ens relaxem, la tercera onada és gairebé segura". 

Les dades

Els nous contagis per coronavirus continuen per sobre els 1.000. Segons les dades que ha facilitat aquest dimecres el Departament de Salut, s'han registrat 1.462 nous en les últimes 24 hores, i ja en són 343.867 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dimarts se'n van detectar 1.505, mentre que dilluns en van ser 561 i diumenge 1.162. Pel que fa al nombre de morts, les dades també pugen. S'han notificat 39 noves víctimes mortals —ahir n'hi va haver 62, dilluns 36 i diumenge 33—, i la xifra total ja s'eleva fins als 15.967.

Tot i les xifres, l'índex de contagi puja significativament fins als 0,89 després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78. Respecte a les dades d'ahir, hi ha hagut una pujada del 0,05. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 89. Pel que fa al risc de rebrot, també hi ha hagut un augment. Ha passat del 201 d'ahir al 210 d'avui.

Les úniques dades positives es troben en centres hospitalaris. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.674, 44 casos menys que ahir. Els pacients d'UCI també estan en descens, dels 454 d'ahir als 449 d'avui, 5 menys.