L'artrosi és una de les malalties més comunes en la nostra societat. Segons l'Organització Mundial de la Salut, al 2020, més de 579 milions de persones al món la patiran. Els primers símptomes solen aparèixer a partir dels 40 i als 60 la pateix aproximadament el 50% de la població.

Es produeix a causa del desgast del cartílag de les articulacions i les zones més comunes on apareix són els genolls, els malucs, la part baixa de l'esquena, el coll, les petites articulacions dels dits i el dit gros del peu. Pot resultar extremadament dolorosa i incapacitant per a moltes persones.

L'artrosi pot resultar extremadament dolorosa i incapacitant per a moltes persones

Les causes, a més de l'edat, poden ser l'herència genètica, el sobrepès, la presa de determinats fàrmacs o l'ús d'un calçat inadequat. No existeix un tractament per fer-la desaparèixer, però sí recomanacions que poden ajudar a controlar-ne la progressió. En aquest sentit, l'exercici pot resultar tremendament beneficiós, però també és important tenir en compte el tipus de calçat que s'ha d'utilitzar. Elegir l'adequat pot prevenir-ne l'aparició i millorar-ne la simptomatologia.

L'elecció del calçat

En primer lloc, el més adequat és anar a u podòleg per obtenir informació sobre els peus, la trepitjada i el tipus de calçat que ens convé. A més, en el cas de patir artrosi, l'especialista pot recomanar l'ús de pròtesis especials.

De la mateixa manera, és millor anar a una botiga amb professionals especialitzats. Una vegada a la botiga, com a consells generals, s'han de triar unes sabatilles esportives ben embuatades per prevenir els sotracs que l'exercici produeix als genolls i turmells en caminar o córrer. D'aquesta forma l'impacte quedarà més esmorteït i es reduirà la tensió, sobretot en el cas que es transiti per vies asfaltades.

Les plantes han de ser fermes per evitar que els peus es moguin massa cap endins i la cames i els genolls inferiors quedin rotats cada vegada que es posa el peu a terra. Aquest moviment, si es repeteix amb freqüència, produeix un gran desgast en les articulacions i és una de les causes que pot avançar o empitjorar els símptomes de l'artrosi. Així mateix, el calçat ha de tenir marcat l'arc plantar de tal manera que s'ajusti al pont de cada persona. La falta d'aquest arc pot causar molta incomoditat a l'hora de fer exercici. A més, ajuda a distribuir el pes de manera uniforme, millora l'equilibri i proporciona una absorció més gran dels impactes.

És important també adquirir unes sabatilles amb un o dos números més del que correspon per permetre més llibertat de moviment, encara que sense que el taló surti cada vegada que es fa una pasa. Cal assegurar que siguin prou amples per moure els dits. És aconsellable optar per sabatilles amb cordons, perquè permeten un ajustament millor i més adaptat a la particularitat del peu de cada persona. Així mateix, redueixen el moviment desigual dels peus i redueixen l'impacte als peus i els genolls, així com la pressió a la part externa del peu.