La portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat que en els propers quinze dies es preveuen canvis en les restriccions per coronavirus. El més destacat? La reobertura de la restauració als vespres i, en conseqüència, retardar el toc de queda fins a les 23h, una hora més que ara. "Tal com ens apunten les dades de la pandèmia, amb una tendència a la baixa, ja ens podríem plantejar la reobertura de la restauració als vespres", ha declarat a TVE.

D'altra banda, des del Govern no es nega la necessitat, també econòmica, d'alleugerir les mesures: "Poder sortir a sopar fora és una de les mesures que s'han de començar a posar sobre la taula. Avui entra en vigor una resolució que s'ha de resoldre en els propers quinze dies". Malgrat tot, Budó reitera que no vol entrar "en especulacions" i tot el nou pla s'acabaria configurant en les properes dues setmanes. Per això, també accepta que es pot "plantejar" el toc de queda ja que això permetria obrir la restauració. Ara bé, tanca files respecte a l'oci nocturn: "No ho crec, ni aquí ni en cap lloc d'Europa".

 

Aquesta mirada porta a no plantejar-se tornar al confinament comarcal. La portaveu ho dona per fet "si no hi ha una davallada de cop". La situació als hospitals catalans millora dia a dia i ara mateix és l’indicador que més preocupa les autoritats sanitàries. En un moment en què la corba de la Covid està clarament de baixada, la importància se centra ara a rebaixar la pressió assistencial, que encara arrossega els estralls de les darreres tres onades. Aquest diumenge, la millora de la Covid també s'ha vist als centres sanitaris, on es continuen alliberant llits. Els ingressos a les UCI han tornat a baixar en sis persones i ara són 425 els pacients ingressats a les unitats de crítics. Els ingressos hospitalaris per Covid pugen lleugerament als 1.482, 56 més que dissabte, però cal tenir en compte que durant el cap de setmana no es donen altes i només es produeixen ingressos.

El paper de Torra

Coincidint que fa un any de l'esclat de la pandèmia, acaba de publicar-se el llibre del president Quim Torra Les hores greus. Dietari de Canonges, que detalla el dia a dia del seu confinament. L'expresident del Govern hi relata l'experiència que va viure entre el 15 de març i el 30 d'abril, reclòs a la Casa dels Canonges els primers dies de la pandèmia, malalt per coronavirus. Torra argumenta que no li arribava tota la informació possible i va haver de connectar-se amb les reunions del Procicat en mode ocult: "Em buscava la vida per tenir tota la informació possible, perquè no la tenia, i en algunes ocasions jo entro i em connecto a les reunions, perquè a mi sempre m'ha agradat estar al costat de la gent que està treballant".

En aquest sentit, Budó ha confirmat que això era així perquè "no és el mateix escoltar directament què diuen que rebre les informacions quan la decisió ja està presa". Malgrat tot, el fet de connectar-se en ocult el president Torra, no considera que fos per una falta de confiança entre partits: "Més que descoordinació, era desconeixement de tot allò a què ens enfrontàvem quan es va declarar la pandèmia".

De fet, en clau política, la portaveu ha matisat que el "pecat original d'aquesta legislatura és la suspensió del president Torra al Parlament, a partir d'aquí es trenquen les confiances i són aquestes decisions de forma unilateral les que no es poden tornar a repetir". Però nega que el Govern visqués un "Vietnam diari" entre Junts i Esquerra, tal com l'exdiputat d'ERC Joan Tardà ha declarat recentment per posar una metàfora a la darrera legislatura catalana.