El Govern aixecarà el confinament comarcal a Catalunya a partir del pròxim dilluns 15 de març. Aquesta és la principal mesura que s'anunciarà en una roda de premsa aquest migdia per part del Procicat. El confinament comarcal està vigent des del 8 de febrer, dia que es va flexibilitzar el confinament municipal que havia entrat en vigor el dia 7 de gener. A més, el comerç no essencial també podrà obrir els dissabtes, segons ha avançat TV3.

La notícia arriba després de dies remarcant la necessitat de "donar aire" als sectors més afectats per la pandèmia i, sobretot, de cara a Setmana Santa. Així, es constata la tendència a la baixa de tots els indicadors de la Covid, tot i que és una baixada que continua lenta. De fet, tal com ha dit el mateix Departament, la tendència va a la baixa des del dia 13 o 14 de gener, i una de les raons que Salut dona per explicar aquesta lentitud és la possible incidència de la variant britànica, que ja suposa el 73% dels casos a Catalunya.

Situació a Catalunya

Malgrat tot, la situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Molt a poc a poc, la pressió es va alleugerint. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahirSalut n'ha notificat un total de 1.503 (49 menys). Els pacients d'UCI tornen a baixar de la barrera dels 500, i passen dels 481 als 471, 10 menys.

El risc de rebrot es troba en 196 punts, 1 més que ahir. Segons les últimes dades facilitades, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,92, i es manté igual que fa dos dies. És a dir, cada 100 persones en contagien 92. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 217,52 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.617. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 570.826.

Més flexibilització de les mesures

La setmana passada el Procicat ja va permetre una certa flexibilització buscant, precisament, "donar aire" amb l'obertura continuada de bars i restaurants fins a les 17:00 hores. A més, també es va recuperar la presencialitat a les universitats en un 30% i es va ampliar l'edat de les extraescolars.