La consellera basca de Salut, Nekane Murga, ha informat que el focus de coronavirus d'Ordizia (Guipúscoa) comptabilitza ja 30 positius amb PCR, el primer una persona procedent de Lleida, i ha assegurat que el seu departament "no dubtarà a actuar amb fermesa" i en prendre mesures "més dures" en funció de l'evolució d'aquest brot.

En la compareixença per informar de les últimes dades de la pandèmia Euskadi, la consellera ha explicat que el Servei Basc de Salut (Osakidetza) va dur a terme ahir més de 1.000 proves a la localitat guipuscoana i ja té el resultat de 707, de les quals 692 són negatives, 14 de positives i una d'indeterminada.

El pacient 0 podria ser de Lleida

Amb aquests resultats el total de positius vinculats a aquest focus s'eleva a 30 -no tots són residents al municipi-. La principal hipòtesi és que el rebrot es va iniciar amb una persona infectada procedent de Lleida que va tenir una reunió familiar en un local hostaler d'Ordizia.

ordizia guipuscoa coronavirus EFE
Veïns d'Ordizia (Guipúscoa) fent cua aquest dilluns per fer proves PCR. Foto: EFE/Javier Etxezarreta

Aquesta mateixa tarda es reunirà a la localitat la comissió de seguiment de l'evolució d'aquest focus, en la qual hi haurà alcaldes de la zona i representants de diversos departaments del Govern Basc i s'analitzaran les dades i la necessitat o no de prendre mesures. "Osakidetza es manté en alerta, no dubtarem a actuar amb fermesa si els resultats ho indiquessin", ha deixat clar Murga, que ha avançat que una de les mesures podria passar per l'obligació de portar màscara a la comarca.

Un possible confinament

Sobre la possibilitat de confinar la zona, igual com ha passat a Galícia i a Lleida, la consellera ha respost que prendran les decisions "amb dades concretes i fefaents" que encara s'estan analitzant.

La consellera ha assenyalat que la "pista" que els contagis haurien pogut venir d'una zona d'hostaleria d'Ordizia la va donar una persona procedent de Sant Sebastià que havia estat en un dels locals i que va donar positiu. A partir d'aquí Salut va optar per fer una crida a la població que hagués estat en aquests llocs a fer-se les proves, per a la qual cosa es van col·locar aquest dilluns diverses carpes, en les quals es preveu que es facin 540 PCR aquest dimarts.

No abaixar la guàrdia

Murga ha fet una crida a la població en general a no abaixar la guàrdia "perquè el que ha passat a Ordizia pot passar en qualsevol altre municipi", i ha demanat a les persones que tinguin símptomes compatibles amb la Covid-19, encara que no hagin estat a la zona hotelera, que s'aïllin i que cridin al seu centre de salut.

Les 30 persones infectades, procedents de diferents localitats, ja estan en aïllament i s'està fent l'estudi dels seus contactes per continuar analitzant la "dimensió de la situació". La mitjana de contactes en aïllament per cada positiu és, segons ha dit, d'entre 8 i 10 persones.