La revista Nature ha publicat un estudi de la Universitat Nacional de Singapur sobre la immunitat que els humans poden adquirir sobre el coronavirus si aquests han passat el virus d'un refredat normal, podent estar associat al d'una grip. Aquests anticossos, del grup de cèl·lules T, quan entren en contacte amb el virus de la Covid-19 poden matar-lo. Ara bé, encara no s'especifica el temps de durada que pot tenir aquesta reacció i cal tenir en compte que, un cop adquirida la immunitat, molts científics ara defensen que no és superior a un any. Estudis recents han demostrat que els anticossos poden desaparèixer després de tres mesos, però la immunitat no desapareix.

Quina diferència hi ha entre tenir anticossos o immunitat?

Immunitat vol dir que la persona pot actuar contra el virus, i anticossos són els agents que actuen contra el virus. A vegades, en una anàlisi es pot veure si el pacient té anticossos, si té aquestes defenses a nivell sanguini contra la patologia. Però a vegades, pot ser que l'analítica doni negatiu. Ara bé, si s'està en contacte amb el coronavirus, el cos, com que té memòria, comença a fer anticossos i aleshores reacciona. Aquest procés passa amb altres patologies: una persona es fa una anàlisi i surt que no té anticossos per varicel·la, però assegura que la va passar de petit. Què vol dir? Doncs que si tornés a estar en contacte amb la varicel·la, probablement, el cos farà anticossos perquè ho recorda, però en aquell moment no n'hi havia perquè el cos no estava actuant, ja que no en "tenia necessitat", no estava en contacte amb el virus.

Actualment, quatre virus causen refredats comuns i els altres, com el de la SARS o el MERS, deriven en complicacions més serioses que poden comportar la mort, tal com s'ha comprovat. Els investigadors de Singapur van constatar que els supervivents de la Covid-19 tenien cèl·lules T. Però també va examinar persones no contagiades i van trobar la presència d'aquestes cèl·lules: "Això pot provocar la immunitat de reacció obtinguda per l'exposició a d'altres coronavirus, com el que causa el refredat comú", afirma el professor Antonio Bertoletti, professor de l'escola de medicina Duke-NUS

Aquestes conclusions també les defensen dos estudis previs. El passat mes de maig, l'Institut d'Immunologia de La Jolla, als Estats Units i l'Hospital Universitari German Charité, a Berlín, van destacar la importància d'aquesta immunitat a través del virus d'un refredat. A través de mostres de sang recollides entre l'any 2015 i el 2018, es van detectar pacients amb la SARS-CoV-2 que tenien a la vegada cèl·lules T i ja es va especular amb la possibilitat que una infecció lleu podria generar una immunitat prou forta per repel·lir el nou patogen.

Des de Nature destaquen la importància d'aquest descobriment: "La infecció amb betacoronavirus indueix una immunitat multiespecífica i de llarga durada. Comprendre que hi ha cèl·lules T presents en la susceptibilitat d’impacte i patogènesi de la població general de la infecció per SARS-CoV-2 té una importància cabdal per a la gestió de la pandèmia actual".

En paral·lel, la Comissió Assessora de la Covid-19 ha recomanat que s'anticipi la campanya antigripal d'enguany per aturar el cop dels efectes del coronavirus. Així doncs, demanen fomentar la vacunació entre el personal sanitari, evitar aglomeracions i organitzar la campanya per evitar un risc de transmissió de la Covid-19 i mantenir el caràcter unificat en la presa de decisions de vacunació per al conjunt del sistema: "Per a la propera tardor és molt important reduir els quadres respiratoris i per tant és important disminuir la incidència de la grip estacional".