El Biocomsc ha confirmat un creixement "significatiu" de l'epidèmia a Catalunya. Aquest ha estat de prop d'un 10% setmanal i la tendència és a pujar "cada cop més ràpid". El grup de la UPC pronostica que la setmana passada acabarà amb més de 3.500 casos, per sobre de la setmana anterior i a l'espera de rebre dades, segons recull l'ACN. A més, ha indicat que els tests d'antígens ràpids apunten a creixement similar, amb una Rt entorn de l'1,1. Afegeix que la data d'aquest dimarts de TAR apunta a una "acceleració forta de creixement", tot i que reconeix que una dada no és suficient per marcar tendència. La pujada de casos es deu "quasi exclusivament" a la situació de Barcelona ciutat, tot i que pot arrossegar a la metropolitana sud, i entre grups no immunitzats.

Així, el grup apunta que s'ha de comprovar també en quina mesura la pujada de casos entre població no immunitzada afecta la població que es troba parcialment o totalment immunitzada i el seu efecte als hospitals. Sobre això, apunten que el desacoblament de les corbes hospitalàries respecte als casos hauria de ser important. A la capital catalana les persones a les UCI estan estancades, exposen.

Les dades d'aquest dimarts

Salut ha exposat aquest dilluns que fa una setmana que "creixem". Un dels motius podria ser la variant delta del coronavirus. En aquest sentit, alguns indicadors deixen entreveure aquest fet. N'és un exemple l'Rt, que ja està per sobre de l'1. Els ingressos als hospitals per coronavirus continuen, però, per sota dels 500. D'aquesta manera, el risc de rebrot es troba en 92 punts, vuit més que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,08, un 0,09 més que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 108. Per tant, ja se supera l'1. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 86,01 per cada 100.000 habitants.

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és de 694.579. El Departament n'ha notificat avui 720.

El focus rau sobre la gent no immunitzada

Per altra banda, el Biocomsc ha insistit que les persones que acaben ingressades a les UCI per covid tenen majoritàriament entre 40 i 70 anys i ha recordat que aquestes no es troben completament immunitzades, tot i que sí parcialment. Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest divendres les dades en donen un total de 3.780.765 (46.961 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 2.154.931 persones (42.361 en les últimes hores). A Catalunya, un total de 2.375.449 persones tenen ja la pauta completa (54.352 en les últimes hores)

El grup de recerca ha indicat que, de moment, no es detecten pujades de casos entre els trams de població vacunada, sinó que se centra en la que no ha rebut encara la vacuna. Així, la incidència és molt baixa en majors de 70 anys, que estan completament immunitzats, i està estabilitzada per sota de la mitjana entre els de 50 a 70 anys.

Per això, el Biocomsc, segons recull l'ACN, ha fet una crida a què la població que no està del tot immunitzada eviti els entorns de risc, els interiors sense mascareta o amb molta gent o exteriors sense distància ni mascareta. El grup recorda que s'ha d'interactuar en grups petits, exteriors, amb mascareta i distància fins a estar immunitzats.

Variant delta

La variant delta –detectada per primera vegada a l'Índia– ja suposa el 30% dels casos a Catalunya. De fet, es creu que aquest augment de la variant delta podria comportar el creixement d'aquesta última setmana, ja que s'han detectat més casos en el grup de persones d'entre 10 i 29 anys. Tot just, un grup que encara no ha estat vacunat. Els símptomes més comuns de la variant delta del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal

En canvi, els símptomes més habituals en la variant alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit– són la febre, la tos seca o el cansament. A més, és bastant freqüent la pèrdua del gust i l'olfacte. També hi ha altres símptomes, una mica menys comuns, com molèsties i dolors, mal de coll, diarrea, conjuntivitis, mal de cap o erupcions cutànies o pèrdua del color en els dits de les mans i els peus.

 

 

Imatge principal: membre del personal sanitari realitza un test d'antígens / Efe