Els prediabètics són aquelles persones que tenen nivells de sucre a la sang més alts del normal, però encara no prou alts com per a un diagnòstic de diabetis tipus 2. Més o menys, es calcula que podria afectar el 10 % de la població i d'ells més del 70% si no prenen mesures desenvoluparan la malaltia, amb el que això comporta per a la seva salut. Però encara en situació de prediabetis, augmenta el risc de tenir malalties cardiovasculars, metabòliques i renals.

Un assaig clínic recent recollit a la revista Clinical Journal of the American Society of Nephrology ha examinat el potencial dels suplements de vitamina D per protegir la salut renal d'aquestes persones amb prediabetis.

De fet, en la població general, els nivells baixos de vitamina D en sang s'han associat amb un risc més gran de tenir diverses malalties, inclosa la mateixa diabetis tipus 2 i la malaltia renal. La Doctora Sun H. Kim, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford i un equip d'experts han estat els responsables de dur a terme aquesta anàlisi secundària per avaluar els efectes de la suplementació amb vitamina D en la salut renal en persones amb prediabetis.

Pot|Bot de vitamina D

L'estudi va analitzar 2.423 adults amb sobrepès o obesitat i diagnosticats amb prediabetis. A un grup li va subministrar 4000 UI per dia de vitamina D3 i a un altre grup placebo, durant una mitjana de tractament de tres anys. "L'estudi D2d és únic perquè reclutem persones amb prediabetis d'alt risc, que tenien 2 de 3 valors de glucosa anormals, i van participar més de 2.000 persones, la qual cosa representa l'assaig de prevenció de la diabetis amb vitamina D més gran fins ara," assegura la doctora Kim.

Durant l'assaig, es van donar menys casos d'empitjorament de la funció renal en el grup de vitamina D que en el grup de placebo. Els experts conclouen que la vitamina D redueix la quantitat de proteïna a l'orina amb el temps, la qual cosa significa que podria tenir un efecte beneficiós sobre la salut renal.

La Dra. Kim subratlla que la suplementació amb vitamina D és popular en el dia d'avui, sobretot després de la pandèmia, per la qual cosa és més difícil que els assajos clínics de suplementació amb vitamina D mostrin els beneficis de la mateixa si la població estudiada no té deficiència de vitamina D. "La majoria de la població del nostre estudi tenia suficients nivells de vitamina D en sang i una funció renal normal", va afirmar. Per tant, els beneficis d'aquest nutrient podrien ser encara més grans en persones amb nivells baixos de vitamina D en sang o amb la funció renal reduïda.