Són molts els estudis que han conclòs que escoltar música té beneficis per a la salut. I no només perquè ens fa feliços, per exemple, escoltar una cançó que ens recorda una època de la nostra vida o a una persona en concret. El cert és que aquesta activitat desencadena una resposta emocional en el nostre organisme que pot influir-nos de moltes maneres. Perquè no s'ha d'oblidar que existeix una profunda connexió entre el ritme o la melodia i els nostres cervells i cossos.

Per això s'ha pogut demostrar mitjançant nombrosos estudis que escoltar una cançó pot augmentar el nivell de dopamina produïda al cervell, una hormona que millora l'estat d'ànim. O fins i tot que escoltar hip-hop pot ajudar les persones a comprendre els trastorns de salut mental, com va concloure una investigació de l'Institut Tecnològic de Massachussets publicada aquest any. Per aquesta raó, des d'algunes instàncies mèdiques es demana que la musicoteràpia pugui tenir cabuda com a tractament per a algunes persones. Aquests són alguns dels beneficis d'escoltar música.

Cascos

>Millora la memòria

Algunes cançons tenen la capacitat d'evocar períodes o esdeveniments de les nostres vides, per aquesta raó, s'ha investigat la connexió entre la música i la memòria i si és possible utilitzar-la de forma terapèutica. Un estudi de la Universitat d'Hongria va concloure que la música pot ajudar a recordar la memòria dels adults en les primeres etapes de la demència, com la malaltia d'Alzheimer.

>Ajuda a recuperar-se de lesions cerebrals

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Hèlsinki a Finlàndia va concloure que els pacients que havien tingut un accident cerebrovascular i que van escoltar música durant aproximadament 2 hores diàries tenien millor memòria verbal, atenció i un estat d'ànim més positiu que aquells que no ho van fer.

>Redueix el dolor

Escoltar música sembla també tenir propietats analgèsiques. Segons un estudi dut a terme per la Universitat de Brunel al Regne Unit, la música pot reduir el dolor i l'ansietat per als pacients que s'han sotmès a cirurgia. De fet, després de realitzar 72 assajos amb més de 7. 000 pacients es va comprovar que els que van escoltar música després de la cirurgia van sentir menys dolor i van tenir menys probabilitats de necessitar medicaments.

Niño cascos

>Rebaixa l'estrès

La música té efectes relaxants. Ho podem comprovar nosaltres mateixos escoltant una cançó lenta en un moment d'estrès. I la ciència també ho ha demostrat, fins i tot amb els nadons. Una investigació duta a terme a la Universitat de Mont-real, al Canadà, va comprovar els nadons romanien més tranquils durant temps quan se'ls posava música, fins i tot més que si se'ls parlava. Segons van destacar els experts, el patró repetitiu de la música que escoltaven els nadons reduïa la seva angoixa, possiblement per la capacitat dels ritmes interns del cos per sincronitzar-se amb ritmes externs, polsos o batecs. La música redueix els nivells de cortisol, l'anomenada hormona de l'estrès i indueix un estat de relaxació en el nostre organisme.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat