El Gremi de Restauració de Barcelona i la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, reclamen la reobertura immediata dels locals ara que el Govern ha decretat el toc de queda. Bars i restaurants han demanat poder tornar a obrir i que es permeti el consum presencial entre les 06.00 i les 21.00 hores, ja que consideren que s'ha demostrat que el tancament d'establiments no està reduint la pandèmia. Fecasarm ha portat la seva petició davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Totes dues patronals coincideixen que "no té sentit mantenir la restauració tancada".

Segons un comunicat del Gremi de Restauració de Barcelona, després d'onze dies amb els bars i restaurants tancats s'ha comprovat la "falta d'efectivitat de la mesura", ja que els contagis continuen augmentant i, en canvi, la mesura dificulta la supervivència de les empreses. Per això demanen que s'aixequi la restricció sense esperar que es compleixin els quinze dies de la seva entrada en vigor.

Discriminació

El Gremi denuncia la discriminació que pateixen els bars i restaurants de Catalunya, perjudicats, en primer lloc, per la suspensió de l'activitat, cosa que no passa en cap altra comunitat d'Espanya, i també pel toc de queda, ja que a Catalunya comença a les 22.00 hores, una hora abans de la que ha fixat el govern espanyol. Per als restauradors, és "il·lògic" que mentre els diferents escenaris dibuixats pel Ministeri de Sanitat, tenint en compte indicadors epidemiològics, no preveuen el tancament de la restauració, el Govern "s'oblidi dels criteris comuns, per continuar perjudicant la restauració".

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha assegurat que "no ens podem permetre tancar de nou l'economia. L'estratègia demana limitar i concentrar els desplaçaments, el treball i el consum en un horari concret, on també hi hauria d'haver consum en la restauració".

Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi  - Sergi Alcazar

Local de Barcelona que ofereix menjar per emportar / Sergi Alcàzar

Repartiment a domicili

Els restauradors també han demanat que el repartiment a domicili s'allargui fins a les 23.00 hores per poder donar servei a les persones que acaben de treballar a les 21.00 hores i que encara han de tornar als seus domicilis.

El Gremi ha denunciat els "escassos esforços" que han fet les administracions per compatibilitzar la gestió sanitària de la pandèmia i la gran crisi econòmica que està generant. Així ha denunciat que els 40 milions que la Generalitat pensa destinar a ajudes al sector són escassos. Pensar que "una almoina, que probablement no arribarà ni als 1.000 euros, pot pal·liar les pèrdues que arrossega la restauració sembla una broma de mal gust", afirma Pallarols.

Fecasarm, al TSJC

Paral·lelament, la patronal d'oci nocturn Fecasarm ha optat per anar als tribunals i ha presentat un recurs de reposició contra la decisió del TSJC de desestimar les mesures cautelars que exigia el sector perquè quedés en suspens el tancament de bars, restaurants i sales de joc que va imposar el Govern per aturar la contagi de Covid-19.

Fecasarm al·lega que amb el toc de queda nocturn, que a Catalunya s'estén entre les 22 i les 6 hores, no és "necessari" mantenir la restauració tancada i recorda que, a onze dies de les restriccions decretades per la Generalitat, no ha disminuït el risc d'infecció. Denuncien que les mesures del Govern són "totalment ineficaces i fins i tot contraproduents" i remeten un informe del Ministeri de Sanitat que, segons Fecasarm, demostra que només un 3,5% dels rebrots s'originen en un local de restauració per demanar una vegada més que es permeti la reobertura encara que sigui amb "horari limitat".