"Bravíssim! Els jutges s'acaben de carregar la possibilitat d'arribar al retorn escolar el 14 de setembre amb una incidència de la covid-19 a la comunitat, suficientment baixa perquè aquest retorn sigui segur. Sisena onada assegurada. Moltes gràcies, de res". Així de contundent ha respost el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha autoritzat la pròrroga del toc de queda només a 19 municipis catalans, entre els quals no es troba Barcelona.

D'aquesta manera, la justícia tomba la proposta del Govern d'allargar les restriccions una setmana més en 148 localitats. I per tant, el toc de queda desapareixerà a Barcelona –i també a Tarragona, Lleida i Girona– a partir d'aquest divendres, després de la decisió de l'alt tribunal d'avalar la mesura només per a aquells municipis amb més incidència de la covid. 

L'investigador creu doncs que els jutges s'han "carregat" l'opció de començar el curs escolar amb una incidència del coronavirus més baixa i fer-lo així un retorn segur. I a més, ha apuntat al que molts temen: una "sisena onada assegurada". 

El Govern, descontent

Les reaccions no s'han fet esperar. La Generalitat ha emès un comunicat en què critica la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de frenar la proposta d'autoritzar el toc de queda a 148 municipis. En aquest sentit, des de l'Executiu carreguen contra el TSJC: "Una vegada més, els jutges fan d'epidemiòlegs".

La resolució de l'alt tribunal català, per exemple, deixa fora del toc de queda les quatre capitals de les províncies del país i altres grans ciutats com Badalona o l'Hospitalet de Llobregat. Sobre l'escenari que ara s'albira, el Govern assegura que estan analitzant la interlocutòria i, a partir d'aquí, estan "mirant si hi ha alternatives".

Per què ho ha tombat el tribunal?

Si fa unes setmanes, Salut va canviar el criteri per aplicar toc de queda als municipis, aquesta vegada, hi havia hagut un nou canvi. El Procicat havia plantejat endurir les condicions d'aplicació del confinament nocturn. Es proposava que els municipis amb una incidència acumulada superior als 125 casos per cada 100.000 habitants tinguessin el toc de queda una setmana més durant la franja horària d'una de la matinada a les sis del matí. Es volia deixar enrere l'anterior criteri que es tenia en compte, que era implementar aquestes restriccions a les localitats que tenen més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 ciutadans.

La resposta que ha donat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que autoritza el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants amb una IA de 250 casos o més i que descartava el nou barem de 125 casos. A parer dels jutges, la petició de la Generalitat d'endurir aquestes condicions no es justifica tant en raons sanitàries, sinó en motius de seguretat i ordre públic. En aquesta línia, l'alt tribunal català sosté que aquesta mesura no es pot contemplar com a tal i que, en conseqüència, no es poden restringir drets i llibertats fonamentals com suposa la limitació de mobilitat.

D'aquesta forma, el tribunal accepta el toc de queda a 19 municipis, que el tindran durant una setmana. 

 

 

Imatge principal: el físic i investigador de la URV, Àlex Arenas / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat