Adeu al confinament nocturn. El TSJC ha autoritzat la pròrroga del toc de queda només a 19 municipis catalans, entre els quals no es troba Barcelona. D'aquesta manera, la justícia tomba la proposta del Govern d'allargar les restriccions una setmana més en 148 localitats.

El toc de queda desapareixerà a Barcelona a partir d'aquest divendres, després de la decisió de l'alt tribunal d'avalar la mesura només per a aquells municipis amb més incidència de la covid. Aquests municipis són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

 

El TSJC no veu "justificada" la mesura plantejada pel Govern i únicament manté el confinament nocturn en aquelles localitats de més de 5.000 habitants on la incidència acumulada a set dies és superior a 250 casos per cada 100.000 habitants, el llindar que havia fet servir l'executiu català les últimes dues setmanes.

El Govern havia plantejat aquesta setmana la cinquena pròrroga del toc de queda, que incloïa un enduriment dels criteris. Si bé a l'última pròrroga el llindar se situava en els 250, aquest cop es reduïa a 125. Cosa que no ha agradat a la justícia. Aquesta pròrroga havia d'afectar 148 municipis, Barcelona inclosa.

La situació epidemiològica millora

Molta gent havia criticat l’última decisió de l'executiu català, ja que la situació epidemiològica va millorant cada dia. De fet, el conseller de Salut, Josep M. Argimon, ja va dir que "la covid no pot ser excusa per retallar drets i llibertats". 

En aquesta línia pensen els membres de la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm. L'organització ha denunciat aquesta setmana que el confinament nocturn ha agreujat la situació d'uns negocis que ja es trobaven "ofegats", sobretot a les zones turístiques, fins al punt de declarar pèrdues per valor de 5.500 milions d'euros al sector de l'oci nocturn des de l'esclat de la pandèmia.

Les altres restriccions segueixen vigents

Si bé el toc de queda desapareixerà a la majoria de municipis, les altres restriccions segueixen vigents. El TSJC sí que ha avalat que els locals culturals, d'oci, lleure i esports es vegin obligats a tancar a les 00.30 h. La venda de begudes alcohòliques en establiments comercials també està prohibida entre les 22.00 i les 6.00 h.

Així mateix, les reunions i trobades tant en espais públics com privats tampoc podran superar el límit de deu persones, excepte si pertanyen a la mateixa bombolla de convivència. L'aforament a l'interior de locals com bars i restaurants es limita al 50%, amb un màxim de sis persones juntes i amb les taules separades per dos metres de distància.

 

Imatge principal: Un carrer de Barcelona pràcticament buit durant el toc de queda / Carlos Baglietto