La Generalitat ha emès un comunicat en què critica la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de frenar la proposta d'autoritzar el toc de queda a 148 municipis i que finalment hagi decidit que només siguin 19 localitats​ les afectades. En aquest sentit, des de l'Executiu carreguen contra el TSJC: "Una vegada més, els jutges fan d'epidemiòlegs".

La resolució de l'alt tribunal català, per exemple, deixa fora del toc de queda les quatre capitals de les províncies del país i altres grans ciutats com Badalona o l'Hospitalet de Llobregat. Sobre l'escenari que ara s'albira, el Govern assegura que estan analitzant la interlocutòria i, a partir d'aquí, estan "mirant si hi ha alternatives".

Els motius del TSJC

El Procicat havia plantejat endurir les condicions d'aplicació del confinament nocturn. Es proposava que els municipis amb una incidència acumulada superior als 125 casos per cada 100.000 habitants tinguessin el toc de queda una setmana més durant la franja horària d'una de la matinada a les sis del matí. D'aquesta manera, es volia deixar enrere l'anterior criteri que es tenia en compte, que era implementar aquestes restriccions a les localitats que tenen més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 ciutadans.

La resposta que ha donat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que autoritza el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants amb una IA de 250 casos o més i que descartava el nou barem de 125 casos. A parer dels jutges, la petició de la Generalitat d'endurir aquestes condicions no es justifica tant en raons sanitàries, sinó en motius de seguretat i ordre públic. En aquesta línia, l'alt tribunal català sosté que aquesta mesura no es pot contemplar com a tal i que, en conseqüència, no es poden restringir drets i llibertats fonamentals com suposa la limitació de mobilitat.

D'aquesta forma, el tribunal accepta el toc de queda a 19 municipis, que el tindran durant una setmana. Les poblacions on s'aplicarà són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí. Paral·lelament, es manté la limitació de reunions en 10 persones.

El sector de la restauració i de l'oci nocturn celebren la decisió del TSJC

Mentre que el Govern manté un perfil contrariat amb aquesta decisió, els sectors que consideren que el que ha dit el TSJC és una bona notícia són el de la restauració i l'oci nocturn. En concret, des del Gremi de Restauració de Barcelona, defensen que ara "no hi ha motius per seguir restringint l'horari de la restauració" (que fins ara estava limitat fins a dos quarts d'una de la matinada) i demanen que els locals puguin obrir fins a les dues de la matinada.

El gremi indica que "les restriccions actuals desincentiven el consum durant les nits, que s'acostuma a fer més tard durant l'estiu" i fins i tot apunten que aquesta "manca d'opcions de lleure legals i controlades fan que es multipliquin les botellades i les festes en domicilis particulars".

Per la seva part, la Fecasarm, patronal de l'oci nocturn, continua insistint que són "l'única alternativa" a les botellades i les festes il·legals i emplacen les autoritats a obrir els locals fins a dos quarts de quatre de la matinada.

 

Imatge principal: Fotografia de la Diagonal, pràcticament buida, pel toc de queda. Carlos Baglietto.